M SAN sa 214 mil. eura prihoda najveća IT tvrtka regije

Autor: Bernard Ivezić , 29. listopad 2013. u 22:00
M. Huzjak, M SAN Grupa (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Vodeće IT tvrtke u jadranskoj regiji lani su imale 2,52 milijarde eura prihoda i više od 14 tisuća zaposlenika, a najveća je zagrebačka M SAN grupa.

Zagrebački IT distributer M SAN grupa najveća je informatička kompanija u jadranskoj regiji u 2012. godini, objavila je agencija IDC Adriatics. M SAN grupa lani je imala prihod od 214 milijuna eura. Slijede srpski IT distributer Comtrade Grupa, slovenska Avtera, američki IBM i austrijski sistem integrator S&T Group. Iako je 100 najvećih IT tvrtki u regiji lani smanjilo prihod za 1,8 posto, na 2,52 milijarde eura, povećali su broj zaposlenih za četiri posto, na više od 14.000 radnika. Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriaticsa, kaže kako ukupan pad ne oslikava u cijelosti dinamiku na terenu. Ona varira ovisno o zemlji i tvrtki koja se promatra.

“Načelno je prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj pao, u Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a i u Makedoniji je stagnirao. No, razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”, kaže Žitnik.

Regionalno je u IT maloprodaji najjači Appleov prodavač iStyle. Među veletrgovcima to su M SAN grupa, slovenska Avtera i srpski PiN Computers. Od globalnih dobavljača tehnologije na vrhu se zadržao američki IBM. Drugu poziciju drži također američka kompanija Oracle. No, u IDC Adriaticsu upozoravaju na to da, kad je riječ o velikim međunarodnim igračima, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji, odnosno može biti i veći. U pružanju IT usluga i proizvodnji softvera najveća regionalna tvrtka je ComTrade, slijede S&T, Asseco i HT-ov Combis. Od isključivo softverskih proizvođača tu su srpski Nordeus i zagrebački IN2.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Primjerice, za održavanje sustava BIAS (za pohranu i arhiviranje podataka), shodno ugovoru od 5.11.2008., koji je skopljen s tvrtkom King ICT utrošeno je 6,5 milijuna kuna, iako usporedba pokazuje kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka (Legato extender) kod dobavljača STORM Computers košta 284.133 kune za jednu godinu iz čega je očito koliko je ogroman nesrazmjer cijena kod oba sustava.

rentijerstko poduzetništvo, koje je moguće ako si umrežen

http://www.jutarnji.hr/od-poslova-povezanih-s-drzavom-dobio-je-gotovo-milijardu-kuna-/1062961/

Klasifikacija nema šta!
[emo_namigusa]

New Report

Close