Pun pogodak Luke Rajića – investiranje u logistiku

Autor: Danijela Jozić/VLM , 01. srpanj 2013. u 14:27
Među ambicioznim projektima Luke Rajića bilo je i osnivanje tvrtke Lura voće, no zasad se od toga odustalo/PIXSELL

Tvrtka Ralu će do kraja ove godine ostvariti dobit, dok se za PharmaS taj rezultat očekuje za godinu i pol dana, najavljuju iz Lura grupe.

Lura grupa u vlasništvu poduzetnika Luke Rajića je tijekom 2012. godine ostvarila prihod od 273 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije rast od čak 55 posto.

 

200milijuna

kuna investirano je u tvrtku Ralu logistika

Najvažnija tvrtka u Rajićevoj grupi, Ralu logistika, pritom je ostvarila glavninu prihoda ili blizu 200 milijuna kuna, farmaceutski biznis PharmaS oko 52 milijuna kuna, dok je švicarska tvornica čokolade Favarger lani ostvarila prihod od 28 milijuna kuna. Unatoč snažnom rastu i velikim ulaganjima (samo je u Ralu logistiku dosad investirano više od 200 milijuna kuna), vodeće Rajićeve tvrtke još uvijek su u gubitku. Ipak, kako nam pojašnjavaju u Lura grupi, Ralu će do kraja ove godine ostvariti dobit dok se za PharmaS taj rezultat očekuje za godinu i pol dana. "Ralu grupa kontinuirano ostvaruje povećanje prihoda. Tako je u prošloj godini rast prihoda Ralu logistike u Hrvatskoj iznosio 25 posto dok su na razini cijele logističke grupe prihodi povećani na blizu 200 milijuna kuna što je rast od gotovo 50 posto. Pozitivni trendovi su nastavljeni i u 2013. godini, pa je u prvom kvartalu ostvaren daljnji rast prihoda od 20 posto. U najvećoj mjeri to je rezultat rasta efikasnosti operativnog poslovanja i kvalitetnijeg iskorištenja postojeće flote vozila kroz rast eksploatacijskih parametara i prihoda po vozilu", pojasnio nam je Marinko Jagić, predsjednik Uprave Lura grupe. 

Domaći dobavljači 
On ovako obrazlaže negativan rezultat: "Lura grupa je unazad tri godine pokrenula dvije startup kompanije što je praćeno velikim ulaganjima zbog otvaranja pogona, kupnje vozila te širenja na druga tržišta. Naš cilj nije bio, niti jest, profit na brzinu već nastojimo izgraditi dugoročno održive sustave pritom uzimajući u obzir ekonomski interes Hrvatske. To se ogleda kroz proizvodnju u zemlji kao i supstituciju uvoza, ali i proizvodnju za izvoz, indirektne efekte kroz korištenje domaćih dobavljača prilikom investicijskih projekata te uz povećanje zapošljavanja. Danas naša grupa zapošljava više od 500 stručnjaka, od čega nešto manje od 300 u Hrvatskoj."  Činjenica je da je Luka Rajić lako mogao investirati, kapitala mu nakon što je za 280 milijuna eura 2007. godine prodao mljekarsku industriju Dukat francuskom Lactalisu nije manjkalo. Iako je njegovo najzvučnije ulaganje ono u tvornicu lijekova u Popovači, najsnažnije je, gotovo potiho, investirao u logistiku što se pokazalo kao pun pogodak. Tvrtka Ralu većinu poslova obavlja na inozemnim tržištima – po čitavoj Europi, ali i Rusiji. Vozni park Ralua broji čak 160 najmodernijih hladnjača.

"Na taj način nismo ovisni samo o ekonomskim trendovima na ovom području već poslujemo i s kompanijama u zemljama koje imaju značajno bolje gospodarske pokazatelje. Upravo zato je moguće ostvarivati značajan rast prihoda. Najviše prihoda ostvarujemo na tržištima unutar EU i to posebice na zapadnim tržištima s kojih dolazi većina robe u našu zemlju, kao i u regiju", pojašnjava Jagić. "Ulaganja u 2013. fokusirana su na investicije u razvoj logističkog dijela poslovanja. Ove godine smo investirali u otvaranje logističkih regionalnih centara u Dalmaciji, Kvarneru i Slavoniji, specijaliziranih za hladni lanac te povećanje voznog parka, odnosno malih kamiona za mikrodistribuciju", nabraja prvi čovjek Lura grupe. PharmaS je na domaćem tržištu lani ostvario prihod od blizu 30 milijuna kuna. "Za farmaceutiku su, posebice u ranim fazama karakteristične velike investicije. U svjetskim okvirima je pravilo da se od početka proizvodnje do 'break even-a' dolazi za tri do pet godina. 

Novi segmenti poslovanja
S obzirom da je PharmaS imao velike greenfield investicije kao i da su okolnosti na tržištu, prvenstveno vezano uz redovito otvaranje lista za lijekova bile nepovoljne, a u jednom razdoblju lista se nije obnavljala čak godinu dana, bliže smo gornjoj granici pa pozitivan rezultat očekujemo do kraja 2014. godine", pojašnjava Marinko Jagić. Trenutačno PharmaS u Hrvatskoj drži nešto manje od jedan posto tržišnog udjela, a vodeći čovjek Lura grupe ističe da je domaće tržište jako disperzirano, tako da vodeće kompanije imaju ispod 10 posto tržišnog udjela. PharmaS, u kojem je zaposleno 200 ljudi, lani je otvorio novu tvornicu lijekova u Zrenjaninu u Srbiji. "Ubuduće ćemo povećati izvoz, a računamo i s intenziviranjem raznih dodatnih modaliteta suradnje s farmaceutskim kompanijama, posebno nakon ulaska u EU. U planu je i ulazak u nove segmente poslovanja", najavljuje Jagić. Među ambicioznim projektima Luke Rajića bilo je i osnivanje tvrtke Lura voće koja se trebala baviti proizvodnjom voća, no zasad se od toga odustalo. Ipak, kako su nam poručili iz Lura grupe, investiciju u prozvodnju voća "i dalje imaju u planu".

Tvornica čokolade Favarger povećava prodaju

Novi recepti, nove linije i pakiranja

Švicarsku tvornicu čokolade Favarger Luka Rajić je kupio još dok je bio vlasnik Dukata. "Favarger je lani zabilježio povećanje prihoda od 20 posto što je rezultat restrukturiranja koje je započelo prije nekoliko godina. Stvoreni su mnogi novi recepti, nove linije čokolade i nova pakiranja, otvoren je ekskluzivni butik, čime je kompanija dodatno učvrstila svoj status super premium čokolada. U posljednjem razdoblju intenzivno se radilo i na otvaranju novih distributivnih kanala te pripremama za izlazak na nova tržišta. U prvom kvartalu ove godine lansirana je nova linija čokolada na brojna tržišta u Europi i sjevernoj Africi te u Rusiju", rekao nam je Marinko Jagić. Prodaja Favargera je tijekom prvih pet mjeseci rasla 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U sljedećem razdoblju u planu je izlazak na druga svjetska tržišta, prvenstveno ona u Aziji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pharmas više ne smije davati dampinške cijene lijekova kupcima……
postao je na meti onima koji su se s njim utrkivali…..

Realno 99% ljudi na njegovom mjestu nakon onakve prodaje ne bi se više u ništa upustala. Ovdje je riječ o dva ogromna ulaganja + ono najveće na bivšu ženu. Potrošio je bar pola od Dukata ako ne i više.

New Report

Close