Lukama smanjen promet 70 posto

Autor: Darko Bičak , 16. rujan 2009. u 22:00

Unatoč lošim rezultatima direktori vukovarske i slavonskobrodske luke ističu da je u posljednja dva mjeseca došlo do rasta tereta

Nakon katastrofalnih rezultata hrvatskih riječnih luka u prvih pola godine, kada je zabilježen pad prometa i do 79 posto, u drugom dijelu godine vidljivi su mali pomaci prema bolje. Naime, prema riječima direktora Luke Vukovar Tomislava Mihaljevića, tijekom srpnja i kolovoza zabilježen je lagan rast prometa.

Pripremljeni na krizu
“Srpanj je bio iznad očekivanja, dok je u kolovozu ipak zabilježen manji pad u odnosu na sedmi mjesec. No svejedno je promet u ova dva mjeseca popravio ukupnu situaciju pa je polugodišnji pad od 79 posto smanjen na nekih 74 posto”, kazao je direktor najveće hrvatske riječne luke Tomislav Mihaljević. U vukovarskoj luci očekuju da bi se krajem godine situacija mogla prilično poboljšati zbog najave novih ugovora kao i početak već dogovorenih poslova transporta kroz luku. Mihaljević navodi da je promet željezne rudače između Bosne i Hercegovine i Ukrajine sve aktivniji i s tendencijom rasta. Za prosinac je, navodi Mihaljević, dogovoren transport umjetnoga gnojiva u kontigentu od 250.000 tona. “Vodili smo brigu o mogućoj krizi u vremenima kada je luka odlično poslovala tako da imamo solidne i organizacijske i materijalne resurse kojima možemo preživjeti ovu krizu” kazao je direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević. Marijan Jurić, direktor Lučke uprave Slavonski Brod, također navodi da je u njihovoj luci ove godine zabilježen pad prometa od više od 70 posto. “Čitave prošle godine pretovarili smo gotovo dva milijuna tona tereta, dok su optimistični planovi za ovu godinu na razini 800.000 tona. Što se tiče prvog polugodišta, lani smo u tom razdoblju pretovarili oko 1,3 milijuna tona, a ove godine samo 350.000 tona tereta, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije”, kazao je Marijan Jurić. U Slavonskom Brodu navode da su jedini tereti na kojima oni baziraju poslovanje šljunak i sirova nafta.

Veća plovnost
Luka u Slavonskom Brodu bi uskoro mogla također dobiti veće međunarodno značenje, poput one vukovarske. Naime, Miroslav Ištuk, direktor Agencije za plovne puteve, naglašava da je Sava plovna prosječno 50 posto dana u godini, ali da je u izradi dokumentacija za projekt prema kojem bi bez većih zahvata povećali plovnost na 90 posto dana u godini.

Naglasci

Oporavak za dvije godine
Direktor slavonskobrodske luke Marijan Jurić smatra da bi se situacija u toj luci mogla na bolje promijeniti za dvije godine kada se završi gradnja novog terminala preko kojeg će se moći transportirati veća paleta tereta.

Važniji Vukovar
Vukovarska luka u velikoj je prednosti pred brodskom zbog činjenice da je Vukovar na Dunavu, koji je jedna od najznačajnijih međunarodnih plovnih rijeka za razliku od Broda koji je na Savi.

Komentirajte prvi

New Report

Close