Luka Rijeka u devet mjeseci ostvarila 3,3 milijuna tona tereta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2012. u 15:36
PXL

U ukupni promet uračunat je i promet na kontejnerskom terminalu Brajdica.

Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine ukupni promet od 3,3 milijuna tona tereta, što je 3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Vedran Devčić ističući da u toj tvrtki očekuju nastavak pozitivnih kretanja u poslovanju.

U ukupni promet uračunat je i promet na kontejnerskom terminalu Brajdica, kojim upravljaju Jadranska vrata d.d. koja su dijelom u vlasništvu strateškog partnera, a dijelom u vlasništvu Luke Rijeke. Bez tog dijela tereta, Luka je, pak, ostvarila promet od 2,3 milijuna tona ili 4 posto više nego u devet mjeseci lani.

Promet generalnog tereta povećan je za 6 posto, promet drva za 39 posto, a promet rasutog tereta je na razini prošle godine.

Devčić je naglasio da je promet u prvih šest mjeseci bio 6 posto manji nego u istom razdoblju lani te da je taj minus, nakon dolaska nove uprave potkraj lipnja, poništen u trećem tromjesečju. U trećem kvartalu prekrcano je 767.417 tona tereta, što je u odnosu na isto razdoblje lani 16 posto više.

Članica Uprave Linda Sciucca navela je da je Luka u devet mjeseci ostvarila dobit prije oporezivanja od 1,9 milijuna kuna. Ukupni prihodi bili su 138,6 milijuna kuna, a rashodi 136,7 milijuna kuna.

Naglasila je da su za 5 posto povećani poslovni prihodi, prihodi od prodaje usluga u zemlji povećani su za 6 posto, a prihodi od prodaje usluga u inozemstvu za 26 posto. Rashodi su na prošlogodišnjoj razini, a dobit iz osnovne djelatnosti je 2,6 milijuna kuna.

Devčić je izvijestio da su nabavljene dvije nove obalne dizalice marke "Liebherr", vrijedne ukupno pet milijuna eura, koje će biti isporučene do kraja godine, a montirane do ožujka 2013. Dizalice su namijenjene za prekrcaj suvremenih generalnih tereta i iznimno teških tereta, nosivost svake je 84 tone. Donji dio dizalica izrađen je u Uljanik strojogradnji d.d.

Predstavio je novi projekt na terminalu Škrljevo, u unutrašnjosti nedaleko Rijeke, čija se vrijednost procjenjuje na 30 do 40 milijuna eura. Na Škrljevu će se, na oko 400.000 četvornih metara zemljišta u vlasnišvu Luke, od kojih je u funkciji do 40 posto, razvijati tzv. pozadinski lučki terminal.

U tijeku je ishođenje obnove statusa slobodne carinske zone za taj terminal, a s partnerima se razgovara o sadržajima na terminalu.

Terminal na Škrljevu bit će namijenjen za poslove s kontejnerima, izgradit će se nova skladišta, hladnjače i nova upravna zgrada, a početak radova očekuje se za devet mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close