Luka Rijeka: Deset posto veći promet

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 24. srpanj 2014. u 22:00
Vedran Devčić, predsjednik Uprave luke koja se priprema za dokapitalizaciju/Goran Kovačić/PIXSELL

Najveći rast (59%) zabilježen je u prometu rasutog tereta.

S ukupno pretovarenih 2,118 milijuna tona tereta riječka je Luka u prvih šest mjeseci ostvarila povećanje prometa od 10% u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Riječ je o suhim teretima – generalnom i rasutom, drvu i kontejnerima. Sama Luka Rijeka, bez prometa koncesionara AGCT na kontejnerskom terminalu na Brajdici, ostvarila je promet od 1,44 milijuna tona, što je 17% više nego lani i pokazuje, rekao je predsjednik Uprave Vedran Devčić, da su se ulaskom u EU pokrenuli pozitivni trendovi. Najveći rast (59%) zabilježen je u prometu rasutog tereta, a u toj grupi tereta povećanje od visokih 167 posto ostvareno je na Terminalu za rasute terete u Bakru, gdje su pretovarene 582.903 t željezne rudače, ugljena i cementa, gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju.

Rezultat je to ponajviše posla ugovorenog s austrijskim partnerom, čeličanama Voestalpine Rohstoffbeschaffungs iz Linza i Donawitza, koji je u Luci Rijeka imao velike količine tereta prije rata. Iz Luke Rijeka potvrđuju da je u tijeku priprema za dokapitalizaciju tvrtke.  Sada je oko 85% dionica u vlasništvu države i državnih fondova, a udio države bi se dokapitalizacijom trebao smanjiti. Ciljani iznos dokapitalizacije je 300 milijuna kuna, s kojima bi se krenulo u nove investicije. U tijeku je dubinsko snimanje, slijedi procjena vrijednosti kompanije i nakon ljeta izrada prospekata i prezentacija potencijalnim investitorima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close