Lola Ribar traži Kerumov stečaj zbog 208.000 kuna

Autor: Ivica Profaca,VLM , 13. rujan 2012. u 13:30

Tvrtka Lola Ribar zaključila je da postoji opasnost od raspolaganja imovinom koja bi im umanjila šanse da podmire potraživanja

Zbog 0,08 posto ukupnih dugova tvrtke Kerum d.o.o. toj krovnoj kompaniji splitskoga gradonačelnika Željka Keruma zaprijetio je stečaj nakon što je zagrebački Lola Ribar d.d. podnio zahtjev za otvaranje stečajnog postupka pred Trgovačkim sudom u Splitu. Kako nam je rekao predsjednik tog suda Ivan Basić, još 30. kolovoza ovaj ugledni proizvođač sanitetskog i higijenskog materijala zatražio je stečaj zbog duga od 208.067,58 kuna, a iz financijskog izvješća Kerumova poduzeća za 2011. razvidno je da je dug dobavljačima na kraju prošle godine dosegao 237,764.974 kune.

Lola Ribar je zahtjev za otvaranje stečaja uputio samo tri dana nakon što je blokirano svih 13 računa Keruma d.o.o., i u svome prijedlogu, kaže Basić, navode da su baš tom blokadom ispunjeni uvjeti za otvaranje stečaja jer su obveze prema zagrebačkoj tvrtki starije od 60 dana. Istog dana blokirani su i računi još dviju Kerumovih tvrtki, Neve Kerum i Adriatica, povezanih s obnovom hotela Marjan. “Tvrtka Lola Ribar zaključila je da postoji opasnost od raspolaganja imovinom koja bi im umanjila šanse da podmire potraživanja”, kaže Basić. Zagrebačka tvrtka nije naznačila koje mjere osiguranja do eventualnog otvaranja stečaja predlažu, no Basić navodi da je prema stečajnom zakonu moguće postaviti privremenoga stečajnog upravitelja, zabraniti ili ograničiti raspolaganje imovinom dužnika, zabraniti sve isplate s njegova računa…Stvari postaju zanimljivije prisjetimo li se nedavne operacije Željka Keruma kojom je poslovanje trgovačkog lanca prebacio na novu tvrtku, Kerum Trgovinu d.o.o., a Kerumu d.o.o. su ostali samo dugovi dobavljačima, bez kune prihoda iz inkasa. Tada je dobavljačima ponuđen ugovor kojim ih se prisiljava na nove uvjete, a onima koji su papir potpisali uplaćeni su simbolični iznosi od nekoliko posto ukupnih potraživanja. Neslužbeno se doznaje da je nekoliko tvrtki podnijelo tužbe zbog naplate potraživanja. Međutim, pokrene li se stečaj, ovaj Kerumov trik možda bi pao u vodu. Basić objašnjava da pokretači stečaja mogu pobijati sve radnje koje je dužnik poduzimao prije otvaranja stečaja i dokazivati da je time naštetio interesima vjerovnika, a ovo presipanje iz jedne tvrtke u drugu može se okarakterizirati upravo tako. “Bez obzira na novinske napise, s odlukama nekoga trgovačkog društva upoznat je vrlo mali broj ljudi iz njegove Uprave pa to može poslužiti kao argument onima koji žele pokrenuti stečaj”, kaže Basić. Naravno, ako do trenutka kad stečajni sudac bude odlučivao o otvaranju stečaja dođe do dogovora između Keruma d.o.o. i Lole Ribara o isplati potraživanja, postupak se prekida i stečaja, barem prema njihovu zahtjevu, neće biti. Još se ne zna tko će o tome odlučivati. Na Trgovačkom sudu računalo automatikom dodjeljuje postupak nekom od stečajnih sudaca, u ovom slučaju Jozi Ćaleti. Međutim, on je zbog prezauzetosti, među ostalim vodi stečajeve Adriachema i Salonita, tražio od Basića da predmet Kerum podijeli na nekoliko sudaca, što bi se trebalo dogoditi do kraja tjedna. Tek tada odredit će se datum kad će se odlučivati o otvaranju stečaja.

Prvi, ali ne i posljednji

Očekuje se vjerovnički ‘stampedo’
Premda se govorilo da je zahtjev za otvaranje Kerumova stečaja zatražila i postirska Sardina, oni su samo preko javnog bilježnika izdali rješenje o ovrsi zbog duga od 700.000 kuna, na što je Kerum d.o.o. uzvratio prigovorom i sad slijedi parnični, a ne stečajni postupak zbog duga. Nije isključeno da će nakon objave zahtjeva iz Lole Ribara uslijediti vjerovnički “stampedo”, kakav se dogodio u slučaju Konstruktor Inženjeringa.

Komentirajte prvi

New Report

Close