Ljatifi i Iveković: Vodi se strateška politika uništavanja Badela 1862

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 14:51
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Ljatifi je upitao tko će kupiti tvrtku u kojoj je kapital negativan.

Vodi se strateška politika uništavanja Badela 1862 kako bi netko jeftino dobio atraktivne nekretnine te tvrtke u Zagrebu, ustvrdili su danas na konferenciji za novinare Stjepan Ljatifi, jedan od dioničara Badela i član Udruge Badel-badelovcima koja okuplja 2.000 malih dioničara, te predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Ljatifi tvrdi da je politika od listopada 2010. involvirana u upravljanje Badelom te da u toj tvrtki, koja je ne tako davno zapošljavala oko tisuću ljudi (danas 500), dolazi do korozije u poslovanju i iskorištava se za ostvarivanje političkih interesa vladajućih stranaka.

"Badel je u 2013. zabilježio gubitak od 90 milijuna kuna, ne plaća trošarine, bilježi pad prihoda, u prvom tromjesečju ove godine ostvaruje gubitak od 12 milijuna kuna, što je 2 milijuna više nego u istom razdoblju lani, gubi udjele na tržištu posebice u dijelu žestokih pića, sokovi praktično nestaju, vina imaju indeks pada. Iz svega je vidljivo da se namjerno uništava Badel radi nečijih interesa", kazao je Ljatifi koji pita i je li namjera stvarati sve veći gubitak, namjerno uništiti tvrtku kako bi netko jeftino dobio atraktivne nekretnine Badela.

Iveković je također mišljenja da se Badel svjesno uništava, no na pitanje kome se pogoduje kaže kako je to teško pitanje i kako bi bilo nekorektno špekulirati. Postoje, kaže, institucije države koje bi se time trebale pozabaviti.

Novi sindikat je jedan od tri sindikata u Badelu u kojemu, po Ivekovićevim riječima, ima oko 60 članova i osvojio je dva od ukupno sedam mjesta u radničkom vijeću tvrtke.

Iveković je u kontekstu uništavanja Badela spomenuo i Sinišu Petrovića koji je, kaže, osobni pouzdanik predsjednika Vlade, dolazi na skupštine Badela, a koliko zna nije dioničar tvrtke. Zašto uopće državna tvrtka angažira i plaća nekoga da moderira skupštinu, pita Iveković.

Po njegovim riječima, Petrović se pojavljuje i u Atlantic grupi, koja je kupila Kalničke vode, a čime je Badel oštećen za oko 150 milijuna kuna jer su dionice Badelu plaćene po nižoj cijeni nego je Atlantic bio dužan platiti po rješenju Hanfe.

Naknadno je Atlantic grupa bila obvezana platiti razliku cijene malim dioničarima koji su to tražili, a Badel, koji je prodao najveći broj dionica, to ne potražuje, kaže Iveković.

Ne može biti državni interes da Badel, koji je u većinskom vlasništvu države, ne naplati od Atlantic grupe 150 milijuna kuna, rekao je Iveković i upitao gdje su DORH, USKOK da se time pozabave.

Vezano uz postupak prikupljanja ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju Badela u okviru postupku predstečajne nagodbe, Ljatifi je upitao tko će kupiti tvrtku u kojoj je kapital negativan, u kojoj su obveze gotovo premašile vrijednost imovine, tvrtku gdje postoje pravomoćne sudske presude i sl.

Komentirajte prvi

New Report

Close