Lipovljanski Lignum izvozit će cijelu proizvodnju

Autor: Božica Babić , 12. travanj 2013. u 12:18
Drvoprerađivači traže svježi kapital/FOTOLIA

Grupa Florian investirala je u drvno-prerađivačke kapacitete 38 milijuna kuna te najavila još novih projekata u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna.

U Lipovljanima u tvrtki Lignum danas će biti otvoren novi pogon za preradu drvne mase u čiju je gradnju i opremanje investirano 38 milijuna kuna.

"Proizvodit će se masivne ploče za namještaj, okviri za vrata i prozore te drveni podovi, tzv. decking namijenjen za vanjske bazene, terase i sanitarne prostore, a cjelokupna proizvodnja bit će plasirana na zapadnoeuropska tržišta," kaže član Uprave Lignuma Drago Veselčić. Vlasnik, talijanski poduzetnik Elvio Florian, najavljuje i daljnja ulaganja, do kraja 2013. još 7,5 milijuna kuna, u iduće dvije godine čak 100 milijuna. Elvio Florian u Hrvatskoj je godinama poslovao kao trgovac, putem tvrtke Elda drvo osnovane 1994. kupovao je i izvozio drvnu masu, da bi potkraj  2011. kupio pilanu u Pleternici (Elvio proizvodnja) i lipovljanski Lignum, koji je pod imenom Slavonska drvna industrija nekoliko godina bio članica talijanskoga proizvođača fronti kuhinjskog namještaja Snaidero. U Lipovljanima i Pleternici ukupno je 200 zaposlenih, završetkom najavljenih ulaganja bit će ih 320.

Hrvatske kompanije članice su talijanske Florian grupe koja tvrtke ima i u Češkoj, Mađarskoj, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu. Vlastitu ili proizvodnju otkupljenu od mnogih hrvatskih drvoprerađivača osim na europsko i azijsko tržište plasira i na području Sjeverne Amerike.  Većina poduzetnika unutar hrvatske drvno-prerađivačke industrije na koljenima je, što zbog sveopće nelikvidnosti lokalnoga gospodarstva, što zbog visokih cijena i vrlo nepovoljnih ugovora za kupnju sirovine od Hrvatskih šuma koje imaju monopol nad drvnom masom. U takvim okolnostima, kaže nam izvrstan poznavatelj (ne)prilika na drvnoj sceni, mnogi među njima već jesu ili će uskoro biti prisiljeni krenuti u potragu za svježim kapitalom na način da će nuditi suvlasništvo ili čak prodaju tvrtki. Grupa Florian, ističe, proteklih je godina korektno poslovala na ovdašnjem tržištu, no model koji zastupa i u koji je zasad pripravna investirati nije ono što hrvatska drvna industrija dugoročno treba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close