Ličane o pastrvama uče Norvežani

Autor: Ksenija Kale , 25. lipanj 2012. u 22:00

Delegacije su na 56 sastanaka odabranim kompanijama prezentirale projekte iz sektora s najviše potencijala za privlačenje stranih ulaganja u osam županija

Uzgoj ribe, naročito uzgoj kalifornijske pastrve u moru, mogao bi privući strana ulaganja u Ličko-senjsku županiju, koja je sudjelovala u netom završenim Outreach misijama u sklopu projekta EU-IPA “Razvoj investicijskog okruženja”. U ukupno osam Outreach misija u susretima s tvrtkama i organizacijama u inozemstvu osim Ličko-senjske sudjelovali su i predstavnici još sedam županija, uključenih u Napredni ICPR program radi prikupljanja iskustva i “know-howa”.

Andrija Brkljačić, pomoćnik ravnatelja razvojne agencije Ličko-senjske županije (Lira), iznosi pozitivna iskustva Outreach kampanje u sklopu koje je njegova delegacija u travnju posjetila Norvešku. “Naš priobalni dio uz velebitski kanal pogodan je za marikulturu, posebice za uzgoj kalifornijske pastrve u moru, što je jedinstveno u Hrvatskoj. Uz pomoć ICPR programa u Outreach misiji tražili smo državu s iskustvom i potencijalnim ulagačima u tome sektoru. Posjetili smo Norvešku, zemlju koja je najveći proizvođač lososa i pastrva u moru, s proizvodnjom većom od ostatka EU. U sklopu Outreach misije sastali smo se s predstavnicima najvećih norveških proizvođača ribe, među kojima su Marine Farms te Harvest i Grieg Seafood u Bergenu i posjetili tamošnje riblje farme i institut za morska istraživanja. Iskustva su vrlo dobra jer Norvežani već više od pedeset godina razvijaju takvu vrstu marikulture i imaju najjače kapacitete, u što smo se tamo i sami uvjerili”, kaže Brkljačić. U Outreach misije uključila se i Sisačko-moslavačka županija, koja je tvrtkama u SAD-u prezentirala svoju ponudu za ulaganje u ICT i poluvodičku industriju. U nizu od osam putovanja još su sudjelovale i županije Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close