Lepoglavska čipka povukla gotovo milijun eura

Autor: Biserka Ranogajec , 11. listopad 2010. u 22:00

Zahvaljujući novcu EU proširena je turistička ponuda koja razvija lepoglavsku regiju u unikatan i cjelovit turistički proizvod

Projekt Turistički i kulturni informativni centar financiran je kroz shemu dodjele nepovratne pomoći za gradnju poslovne infrastrukture u okviru PHARE 2005 pretpristupnog programa. Ukupna vrijednost projekta je 981.037 eura, od čega je Europska unija financirala 727.439 eura nepovratnih sredstava ili 74,15% cjelokupne vrijednosti projekta. Preostali iznos osigurali su grad Lepoglava i partneri u projektu: Zadruga lepoglavske čipke, Nezavisna udruga mladih, Zajednica športskih udruga grada Lepoglave, Gradska knjižnica Lepoglava i Pučko otvoreno učilište “Đuro Arnold” iz Ivanca.

Bolja konkurentnost
Opći cilj projekta je poboljšati konkurentnost lepoglavske mikroregije u skladu s mikroregionalnom Strategijom razvoja turizma te Regionalnim operativnim programom Varaždinske županije (ROP) Prioritet 2 (Povezivanje i umrežavanje gospodarstva) Mjera 6 (Umrežavanje institucija vezanih za turizam). Kao specifičan cilj ovog projekta definiran je razvitak turističke infrastrukture i osiguranje novih turističkih usluga u lepoglavskoj mikroregiji preko otvaranja Turističkog i kulturnoga informativnog centra. Projekt je trajao 17 mjeseci, od početka prosinca 2007. do kraja travnja 2009. godine. Zahvaljujući projektu zgrada TKIC-a je rekonstruirana, okoliš uređen, a postavljena je i turistička signalizacija. Nadalje, projektni tim uz pomoć partnera – Zadruge lepoglavske čipke, Nezavisne udruge mladih, Zajednice športskih udruga grada Lepoglave, Gradske knjižnice i pružatelja turističkih usluga i povezanih poduzetnika – kreirao je marketinški materijal objedinjen u marketinškom planu projekta, na temelju kojeg je kreirano pet novih turističkih paketa, među kojima se ističe čipkarska radionica.Tijekom provedbe projekta podijeljeno je 8000 brošura, 10.000 letaka i 7000 vodiča, a privučeno je 20.000 novih turista. Održana su četiri ciklusa edukacijskih radionica za Upravu TKIC-a, članove NVO-a koje sudjeluju u projektu, pružatelje turističkih usluga – postojeći i potencijalni vlasnici hotela, restorana, turistički vodiči, servisi za “catering”, tvrtke za upravljanje događanjima, pustolovno/kulturalni turoperatori itd.

Razvoj regije
TKIC turistima koji dolaze u Lepoglavu pruža više od 1700 m2 potpuno opremljenoga multifunkcionalnog objekta. Turisti i svi drugi posjetitelji mogu dobiti informacije o turističkoj ponudi ne samo grada Lepoglave već i cijele regije.
Centar podržava postojeće, ali i razvija novu turističku ponudu koja razvija lepoglavsku regiju u unikatan i cjelovit turistički proizvod.

Rezultati

Opremljen prostor
Potpuno je opremljeno 1746 m? prostora postojeće zgrade TKIC-a.

Uređen okoliš
Uređeno je i 1000 četvornih metara okoliša za turističke i kulturne aktivnosti. Postavljene su četiri informacijske ploče i 10 informacijskih znakova.




Komentirajte prvi

New Report

Close