Legendarna zagrebačka tvornica rublja pred stečajem: Proizvodili su muške košulje, bluze, majice…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2019. u 14:55
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od stranog tržišta, najviše se proizvodilo za Njemačku, a DTR je imao i licence za neke strane marke te je u velikoj mjeri radio i ”lohn” (doradne) poslove.

Trgovački sud u Bjelovaru za 28. svibnja zakazao je ročište za očitovanje na predloženo otvaranje stečaja nad Domaćom tvornicom rublja (DTR) te je pozvao zastupnika te tvrtke Marka Carića da u roku od petnaest dana dostavi izvješće o imovini DTR-a s nešto više od 187.000 kuna utvrđenog duga.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Financijska agencija (Fina) lani u listopadu predložila otvaranje stečaja navodeći kako DTR ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 187.725 kuna. Osim toga, u tom prijedlogu Fine ističe se i kako je DTR tada imao dva zaposlena te da uvidom u poslovanje proizlazi vjerojatnost postojanja stečajnog razloga – nesposobnosti za plaćanje.

DTR je legendarna zagrebačka tekstilna tvrtka osnovana 1914. i koja je u zagrebačkoj Krajiškoj ulici i Dubravi u najboljim vremenima zapošljavala i do 1200 ljudi.

Tvornica je do gašenja proizvodnje prije nekoliko godina proizvodila laku konfekciju – muške košulje, ženske bluze, majice s legendarnim zaštitnom dimnjačarom kao zaštitnim znakom. Od stranog tržišta, najviše se proizvodilo za Njemačku, a DTR je imao i licence za neke strane marke te je u velikoj mjeri radio i ''lohn'' (doradne) poslove.

DTR je prvi pogon imao u zagrebačkoj Krajiškoj ulici, potom u Dubravi, da bi nakon burnih promjena vlasništva od osamostaljenja Hrvatske proizvodni pogoni 2011. bili preseljeni na periferiju Dugog Sela u mjesto Brckovljani.

Zagrebački poduzetnik Milan Carić i odvjetnik Anto Nobilo 2013. kupili su većinski dio tvrtke za 890.000 kuna što je, kako se u medijima navodilo, bila prilično mala cijena s obzirom na cijenu nekretnine DTR-a u Dubravi prodane 2008. Iste godine počeo je i štrajk radnica zbog neisplate dviju plaća, šestomjesečne naknade za prijevoz i drugih materijalnih prava koji se u najstrožem centru Zagreba protegnuo na puna dva mjeseca.

Početkom prošle godine bio je pokrenut pa obustavljen postupak za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečaja DTR-a zbog blokade računa i nepodmirenih osnova za plaćanje koje su u jednom trenutku u ožujku 2017. iznosile čak 1,3 milijuna kuna. Postupak otvaranja stečaja bio je obustavljen lani u veljači kada su vlasnici DTR-a dostavili potvrdu da račun tvrtke nije u blokadi i da nema neizvršenih osnova za plaćanje.

U sudskom registru, DTR je upisan kao dioničko društvo s temeljnim kapitalom od 39,9 milijuna kuna za koje je 2013. bila odobrena predstečajna nagodba. Kao zastupnik te tvrtke naveden je zagrebački poduzetnik Milan Carić, kao predsjednik Nadzornog odbora njegov sin Marko Carić dok je Anto Nobilo u sudskom registru istaknut kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora DTR-a.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koji patetični post festum članak. Mora da je tajna u lošem upravljanju….

“Zagrebački poduzetnik Milan Carić i odvjetnik Anto Nobilo 2013. kupili su većinski dio tvrtke za 890.000 kuna što je, kako se u medijima navodilo, bila prilično mala cijena s obzirom na cijenu nekretnine DTR-a u Dubravi prodane 2008.”

Da nisu prodali nekretnine DTRa 2008 možda bi i postigli veću cijenu 2013 ili se varam? Što je autor uopće želio reći ovom rečenicom?

New Report

Close