Laško u Splitu otpušta radnike i gasi proizvodnju

Autor: Ana Lučin , 31. ožujak 2010. u 22:00

Premda je dopremanje piva 30% skuplje od proizvodnje, slovenska tvrtka odlučila se na takav potez što radnici tumače kao gašenje tvrtke

Pivovarna Laško u srijedu je obavijestila radnike Jadranske pivovare da namjerava pokrenuti program zbrinjavanja tehnološkog viška radnika. Neslužbeno se moglo čuti i da Laško zaustavlja proizvodnju, ali nastavlja pregovore s potencijalnim kupcima. Prema programu zbrinjavanja od 65 zaposlenih radna mjesta zadržalo bi tek 15 radnika, no i njihova bi sudbina bila neizvjesna.

‘Slamka spasa’
Iduća dva mjeseca u pivovari bi se trebalo puniti pivo dopremljeno cisternama iz Slovenije. Sindikat je takvom odlukom, najblaže rečeno, začuđen jer bi prema njihovim procjenama dopremanje piva bilo najmanje 30 posto skuplje od same proizvodnje. Stoga i dalje smatraju da je jedini cilj vlasnika postupno rješavanje radnika. Otpuštanje zaposlenih koji će ići u program zbrinjavanja Laško namjerava kompenzirati otpremninama. Prema postojećem ugovoru, one iznose 5000 kuna po godini radnog staža. Sindikat na tu opciju ne želi pristati pa pokreće izmjene i dopune kolektivnog ugovora kojima od vlasnika zahtijevaju iznos od 10.000 kuna po godini radnog staža. Pivovarna Laško do kraja mjeseca trebala je donijeti odluku hoće li splitsku pivovaru prodati ili će ugasiti pogon. Tada je i najavljeno da će, ako do kraja ožujka ne postigne dogovor o prodaji ili najmu, zbog racionalizacije poslovanja zaustaviti proizvodnju i nastaviti tražiti kupca. Jadransku pivovaru Laško želi prodati za deset milijuna eura, a s potencijalnim ulagačima još se pregovora. Za najam pivovare i dalje je navodno zainteresiran princ Luitpold od Bavarske, vlasnik licencije za pivo Kaltenberg. Slamku spasa radnici vide i u Udruzi malih pivara iz Njemačke, s kojom se također još pregovara. Predstavnici te udruge trebali bi od 7. do 15. travnja doputovati u Split kako bi procijenili stanje u kojem se pivovara nalazi. Agonija radnika Jadranke pivovare traje još od travnja prošle godine kada je Laško prvi put najavilo likvidaciju. Radnici su tada zauzeli tvornicu i potjerali direktora, a vlasnici su odlučili da će proizvodnju ipak nastaviti i odluku o prodaji donijeti za nekoliko mjeseci. U međuvremenu je većina zaposlenih napustila tvornicu. Krajem godine, nakon neuspjela ultimatuma kojim su od Laškog zahtijevali da konačno izvijesti radnike o odluci, ostavke su podnijeli prokurist Marko Sučić i direktor Tomaž Udrih.

Skrivene namjere
Na Udrihovo mjesto tada je postavljen Nenad Buljan, no situacija se nije bitno promijenila. Kako sve do početka ožujka i dalje nisu uspijevali doznati koje su namjere vlasnika, radnici su ponovili scenarij iz travnja prošle godine. Zauzeli su pogon, a direktoru Buljanu onemogućili ulazak u tvornicu.Kada je Laško prije deset godina kupilo Jadransku pivovaru, zapošljavala je oko 360 ljudi i ostvarivala dobit.

Šutnja

Direktor Buljan bez komentara
Direktor Jadranske pivovare Nenad Buljan nije želio komentirati informacije da Laško pokreće program zbrinjavanja radnika, kazavši kako će sve biti poznato nakon današnje konferencije za medije. Na upit o zahtjevu sindikata za povećanjem otpremnina Buljan je kazao: “Pa to je njihovo legitimno pravo, treba vidjeti što se može učiniti.”

Komentirajte prvi

New Report

Close