Laško se definitivno povlači iz Splita

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2013. u 22:00
U Splitu ostaje logistika/Nino Strmotić/PIXSELL

Nisu mogli konkurirati Heinekenu, Carlsbergu i Zagrebačkoj pivovari, kupaca nije bilo, jedinog interesenta vlasnici odbili zbog tankih jamstava.

Da je sudbina Jadranske pivovare definitivno zaključena, o čemu je Poslovni dnevnik pisao prošloga tjedna, sada su nam potvrdili i vlasnici, Pivovarna Laško.

Objašnjavaju kako im je konkurencija triju velikih multinacionalnih igrača na hrvatskom tržištu – Zagrebačka pivovara (bivši InBev), Karlovačka pivovara (Heineken) te Carlsberg – onemogućila daljniji razvoj na hrvatskom tržištu. Zbog toga su bili prisiljeni obustaviti proizvodnju u Splitu – 2009., zadnje godine poslovanja Jadranske pivovare, zabilježen je gubitak od 42 milijuna kuna. Nakon toga se krenulo u pronalaženje strateškog kupca. U Laškom objašnjavaju da su, zbog transparentnosti postupka, natječaj za prodaju proveli u dva kruga.

U prvom su zaprimali neobvezujuće ponude, pisma namjere, a za drugi su bile planirane obvezujuće ponude, za koje je bio potreban i polog. No, kako objašnjva Jernej Smisl, voditelj korporativnih komunikacija Laško grupe, obvezujućih ponuda nije bilo. Ponude za prodaju Jadranske pivovare iz Laškog su odaslali na više od 100 adresa u svijetu, od velikih i manjih pivovara, investicijskih fonova do tvrtki kojima bi Jadranska pivovara mogla biti zanimljiva. Iz najveće slovenske pivovare potvrdili su da su splitsku tvrtku nudili i najvećim pivarskim igračima na hrvatskom tržištu, no nitko, kažu, nije pokazao interes, nagađaju zbog izrazite sezonalnosti proizvodnje Jadranske pivovare, koja je obilježje te tvrtke od njezina osnutka 1970. godine.

Interes je javno iskazao jedino poduzetnik Vjenceslav Bacci, nekadašnji direktor Jadranske pivovare te kombinata Prerade, u sklopu koje je pivovara i nastala. Iako je Bacci najavljivao da ima potreban kapital, minimalno 10-ak milijuna eura, pregovori nisu odmaknuli daleko. Iz Laškog kažu da su pregovore s Baccijem zaključili jer "nije dao dovoljno jamstava za ozbiljan posao". Laško zasad ne planira prodavati zgrade i zemljište Jadranske pivovare, kani u tom prostoru zadržati barem dio djelatnosti, uglavnom skladišno-logističkih. Pivovara u Splitu zapošljava devet radnika, a u njoj od 2009. nema djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close