Lansirali pjenušac i grade novi podrum

Autor: Marta Duić , 19. prosinac 2018. u 14:08
Ivica Perak pjenušac je napravio od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe

U planovima za ekspanziju je veliki podrum za čije će se financiranje vinarija javiti na Vinsku omotnicu.

Kutjevačka vinarija Perak, poznata po graševini za koje vinar Ivica Perak kaže da je osvojila potrošače pristupačnom cijenom i odličnom kvalitetom, ovog prosinca na tržište izbacuje pjenušac.

Na promociji vinarije održanoj u zagrebačkom restoranu Kalelarga, premijerno je predstavljen pjenušac Perak rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe koji je degoržiran i punjen specijalno za ovu priliku.  Time je vinarija etiketama graševina sauvignon, chardonnayu,merlotu, roseu i ledenoj berbi vrhunske graševine pridodala svoj najnoviji proizvod -pjenušac.

Trenutačno u ponudi imaju 11 etiketa plus najnoviji proizvod, a novim redizajniranim etiketama koje su predstavili ljetos planiraju dodatnu ekspanziju svojih vina po Hrvatskoj. Osim novog proizvoda, novost iz vinarije Perak je i gradnja novog velikog podruma. Sadašnji se nalazi u sklopu obiteljske kuće, a zahtjevi tržišta diktiraju tempo, stoga obitelj Perak trenutačno kupuje percelu i uskoro kreću s radovima. 

Najstariji zasadi iz 1968.
Kako otkriva Maja, kći vinara Ivice, u planu im je projekt prijaviti na Vinsku omotnicu, a zadnje značajnije ulaganje bilo im je u mehanizaciju za koje su dobili sredstva iz Poduzetničkog impulsa. Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na tri položaja – Mitrovac, Lukač i Vetovo, a filozofija ovog obiteljskog biznisa je Vina dostupna svima.

Perak ima 12 hektara vinograda u vlasništvu, a najstariji zasadi datiraju iz 1968. godine, dok je 2014. godine bila zadnja sadnja i to sorte muškat žuti.  U proizvodnji im dominiraju vina vrhunske kvalitete, koja čine oko 60 posto proizvodnje, a ostalo su kvalitetna vina. Čak 70 posto proizvodnje Vinarije Perak čini graševina, najzastupljenija sorta kutjevačkog vinogorja, a uz nju imaju i chardonnay, sauvignon, muškat žuti i traminac, merlot, cabernet sauvignon i zweigelt.

"Potražnja na tržištu je takva da prodamo svih 70.000 boca godišnje, a posebno sam ponosan što nemamo kooperante – samo naših 12 hektara vinograda od kojih je 6.5 na cijenjenoj poziciji Mitrovac. Planiramo i povećanje površina pod crnim sortama", pohvalio se Perak.

Iz relaksacije nastao posao
Nakon što je Ivica Perak u Kutjevu d.d. radio 26 godina kao enolog, krenuo je u vlastiti vinski biznis. Kako kaže, za njega je posao relaksacija koja je ubrzo prerasla u unosan biznis. U Kutjevu d.d. prvi je napravio ledenu berbu još 1996. prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod, a danas to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju. 

Osim graševine Perak radi i kupaže i predikatna vina, a posebno se ponosi ledenom graševinom berbe 2015. Kako tvrdi, potražnja je veća od njegove proizvodnje, stoga još nema veće izvozne planove. Uz Ivicu koji je zadužen za vino, u podrumu mu pomaže i sin Ivan, a budući da je vinarija obiteljski biznis na sajmovima i u prodajnim aktivnostima pomažu i supruga Željka i kći Maja koja pokriva marketinške aktivnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close