Kutjevo planira povećati proizvodnju pjenušca i izvoz

Autor: Ljiljana Marić/VL , 07. siječanj 2014. u 13:48
Kutjevo je lani za svoja vina primilo čak 18 međunarodnih priznanja/Robert Anić/PIXSELL

U 2013. izvezli su 50 posto proizvodnje, ciljaju na nova tržišta, prije svega na skandinavske zemlje i Poljsku te na veću proizvodnju pjenušca.

Lani je Kutjevo 50 posto proizvodnje vina plasiralo u izvoz, a ove godine taj bi postotak trebao biti i viši.

"Pored naših stalnih tržišta očekujemo da ćemo otvoriti i nova, prije svega u skandinavskim zemljama i u Poljskoj", najavljuje Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva.Osim na izvoz, po kojm je Kutjevo među izvoznicima vina u Hrvatskoj na prvome mjestu, u tvrtki su ponosni i na brojna međunarodna priznanja osvojena u prošloj godini, njih čak 18. Na londonskom Decanteru njihov ledeni traminac iz 2011. dobio je zlatnu medalju, dok je ledeni traminac iz 2003. dobio srebrnu, a vrhunska vina graševina Turković i Maximo bianco brončanu medalju. Kutjevačka vina medalje su pobrala i na sajmu Mundus vini u Njemačkoj, Vinagora u Mađarskoj te u Francuskoj na Chardonnay du Monde.Prvi put Kutjevo je dobilo nagradu i za pjenušac.

Maximo brut, pjenušavo vino od graševine, nagrađeno je srebrnom medaljom u Francuskoj. Na to su u Kutjevu posebno ponosni. Još jednom su dokazali da od graševine mogu napraviti što god zamisle."Naša proizvodnja pjenušca jedinstvena je u svijetu. Za Maximo brut kao bazno vino koristimo samo graševinu, a poslije sekundarne fermentacije dodajemo ekspedicioni liker od graševine ledene berbe i u tome je ta posebnost. A isti način je i kod proizvodnje rose pjenušca, koji radimo od pinota crnog. Godišnje proizvedemo oko 15.000 boca pjenušca, a kako se u nas bilježi trend povećanja potrošnja pjenušaca, nadamo se da će se i naša proizvodnja povećati", ističe Marinclin.

Komentirajte prvi

New Report

Close