Kutinska Petrokemija 2007. godinu završila s pozitivnim poslovanjem

Autor: Biserka Ranogajec , 26. ožujak 2008. u 06:30

Cijene fosfata su u prvom tromjesečju dvostruko veće, a najave za drugo tromjesečje su da će biti 100% veće

Nakon više godina poslovanja s negativnim predznakom, Petrokemija iz Kutine završila je 2007. godinu pozitivno. Boris Mesarić, predsjednik Uprave, ne želi izlaziti s konkretnim brojkama do objave rezultata u travnju, no kaže da im je pozitivno poslovanje omogućeno zato jer su imali dovoljne količine plina na raspolaganju. No kako će biti ove godine, teško je prognozirati, ali sada ne zbog plina nego rasta cijena sirovina koje divljaju a nabavljaju se iz uvoza. Konkretno, cijene fosfata su u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na zadnji 2007. dvostruko veće, a najave za drugi tromjesečje već sada su da će biti 100 posto veće, kaže Mesarić.

Skuplja hrana
Drugim riječima, upitne su sadašnje cijene mineralnih gnojiva, to više što su one u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okruženju oko 30 posto veće. Mesarić se ne žali na potražnju za mineralnim gnojivima, dapače, smatra da su im perspektive dobre zbog sve veće potrebe za hranom te uzgoja onih kultura koje se upotrebljavaju za proizvodnju etanola i biodizela. Hrana je sve skuplja, tumači, što proizvođačima poput njih ide u prilog jer mogu povećati prinose. Boris Mesarić izabran je na izbornoj sjednici Udruženja kemijske industrije HGK u Sektoru za industriju za predsjednika Udruženja, dok su u predsjedništvo ušli predstavnici tvrtki Dioki i Pliva Hrvatska. Izabrano je i 13 članova Vijeća Udruženja, a za poslovnu tajnicu mr. Gordana Pehnec-Pavlović, voditeljica Odjela u Sektoru za industriju HGK. Mesarić naglašava, ali sada kao prvi čovjek ovog udruženja, da će im pozornost u radu biti upravo na pitanjima konkurentnosti kompanija koje su suočene sa značajnom konkurencijom na tržištu te članicama Udruženja koji su izvoznici. Iako je proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda u Hrvatskoj prošle godine u odnosu na prethodnu zabilježila rast 1,5 posto, ona je u odnosu na 2000. godinu manja osam posto. Najveće kompanije, Pliva, Petrokemija, Dioki, Belupo i Saponija, istodobno bilježe rast izvoza i uvoza u toj industriji. Ukupno se proizvodnjom kemikalija i kemijskih proizvoda bavi 260 tvrtki, no 12 ih je velikih, 17 srednjih, a svi ostali pripadaju kategoriji malih te svi zajedno zapošljavaju više od 12 tisuća ljudi. Njihov ukupan izvoz je od 2000. godine dvostruko veći, ali je još veći uvoz. Konkretno, lani je proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda imala izvoz vrijedan milijardu i 126 milijuna dolara, za razliku od 2000. kada je iznosio tek oko 530 milijuna dolara. Te godine uvoz je dosegao blizu milijardu dolara, da bi u 2007. bio 2 milijarde i 600 milijuna.

Vlasništvo
Spomenka Rakušić iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva članicama Udruženja kemijske industrije HGK preporučuje korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU koji su zamijenjeni 2007. godine IPA programom. Hrvatska je dobila strože kriterije za korištenje sredstava iz IPA od 2007. do 2010. godine u pet komponenata. To su pomoć u tranziciji i jačanju institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala te ruralni razvoj. Ukupna sredstva tih komponenti iznose 592,63 milijuna eura, a Hrvatska treba sudjelovati s još 25 posto. Financijska pomoć dodjeljuje se radi povećanja konkurentnosti i uravnoteženja ragionalnog razvoja kroz promicanje malog i srednjeg poduzetništva. Rakušić također ističe i program Phare 2006 dodjele bespovratnih sredstava za male i srednje poduzetnike koji izvoze, a za što je tvrtkama javni poziv upućen sredinom veljače 2008. Uvjet je stopostotno privatno vlasništvo te 25-postotni izvoz tvrtke. Za taj program pomoći izvoznicima, tvrdi, do sada je iskazano veliko zanimanje.

Slovenska iskustva u europskom udruženju

Direktor slovenskog Udruženja kemijske industrije Janez Furlan ima dobra iskustva u članstvu u europskom udruženju kemijske industrije CEFIC. Slovensko je udruženje pridruženim članom CEFIC-a postalo 1997., a punopravnim 2002. godine. Članarina je 12.000 eura godišnje, no ta se svota višestruko vraća na više načina. Slovenci su sudjelovali u brojim edukacijama stručnjaka u kemijskoj industriji u projektima Kemijsko zakonodavstvo, Chemfed/Chemleg, seminarima uz pomoć Taiexa, a imaju i dobro razgranatu mrežu stručnjaka za kemijsko zakonodavstvo, mogućnosti konzultacije sa stručnjacima CEFIC-a i drugim europskim udruženjima te određeni autoritet i utjecaj kod vlasti pri donošenju odluka. Furlan savjetuje hrvatskim gospodarstvnicima da se uključe u rad toga europskog udruženja.




Komentirajte prvi

New Report

Close