Krstulović prebacio Blitz na tvrtku s Malte

Autor: Saša Paparella , 24. studeni 2016. u 07:58
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Blitz, Duplicato media i Vox komunikacije lani su ima li 207 milijuna kuna prihoda i preko 68 mil. kn. neto dobiti.

U svibnju 2016., vodeći hrvatski prikazivač i distributer filmova, Hrvoje Krstulović, prebacio je vlasništvo nad tri svoje tvrtke – Blitz, Duplicato media i Vox komunikacije, na maltešku tvrtku Hero Holdings Limited.

Iako je podatak o prenošenju vlasničkih prava na tvrtku registriranu u poslovnom centru Blue harbour u mjestu Ta'Xbiex zabilježen i u registru Trgovačkog suda u Zagrebu, Krstulović, koji se i dalje  navodi kao predsjednik uprave Blitza, nije nam odgovorio na pitanje zašto su njegove tvrtke promijenile jedinog člana društva, te tko je vlasnik tvrtke Hero Holdings Limited – on osobno, ili netko drugi?

 

45 milijuna

kuna dobiti imao je lani zagrebački Blitz, sada u vlasništvu malteške tvrtke

Mali kinoprikazivači ljutiti 
Pitanje je bitno jer Blitz je hrvatski lider u distribuciji filmova, zapošljava 52 ljudi, lani su imali 126 milijuna kuna prihoda te čak 45 milijuna kuna dobit nakon oporezivanja. Dobro posluju i preostale dvije tvrtke, odnedavna u malteškom vlasništvu. Zajedno zapošljavaju desetak ljudi – Vox komunikacije imale su 13 milijuna kuna prihoda i 1,3 milijuna kuna neto dobiti, a Duplicato media 79 milijuna kuna prihoda i 22 milijuna kuna neto dobiti.  Za poslovanje Krstulovićevih tvrtki zainteresirali smo se nakon što nam se obratio jedan mali kinoprikazivač, i to povodom porezne reforme koja je u jednom trenutku zaprijetila i vlasnicima domaćih kina.

Vlada je naime predložila (i u međuvremenu odbacila tu ideju) podizanje PDV-a na kino ulaznice sa pet na 13 posto, a zbog čega su javno reagirale grupacije kinoprikazivača i kinodistributera pri HGK. Dio malih kinoprikazivača tvrdi da se "iza hajke na poreznu reformu i ministra Marića" krije prvenstveno interes Blitz-Cinestara, odnosno Hrvoja Krstulovića.  Navode da spomenute grupacije sada reagiraju samo kako bi zaštitili Blitz-Cinestar, "koji prodaje 90 posto svih kinoulaznica u RH i preko povezanih tvrtki distribuira 90 posto filmova". Pitaju se gdje su HGK i njegova Grupacija kinoprikazivača, koju Krstulović vodi još od njenog osnutka 2005., bile kada su mnogi od njih morali otpuštati ljude a nerijetko i  zatvarati svoja kina.

Kinoprikazivači – koji su ostali anonimni, ne želeći se zamjeriti osobi koja toliko dominira u tom biznisu – tvrde da Krstulovićeve tvrtke ogroman profit ostvaruju "zbog velikih državnih potpora kakve nema niti jedna industrija u RH", te podsjećaju da se sve do 2014. na kino ulaznice uopće nije naplaćivao PDV. Pitaju se također jesu li i filmska prava distributerskih tvrtki povezanih s Blitz-Cinestarom prešla na malteški Hero Holdings Limited.   

Posao s Nijemcima
Krstulović je, skupa s njemački Kino-Betriebsgesellschaft KIEFT mbH, vlasnikom jedne od većih europskih mreža multipleksa, 2003. osnovao uspješnu kinoprikazivačku tvrtku Blitz-Cinestar.  Ta tvrtka zapošljava 126 ljudi, lani je imala 135 milijuna kuna prihoda i 18 milijuna kuna dobiti, a zanimljivo je da je oslobođena od plaćanja poreza na dobit. U vlasništvu zajedničke hrvatsko-njemačke  tvrtke je i Blitz-Cinestar Adria, sa 31 zaposlenim, 30 milijuna kuna prihoda i sedam milijuna kuna lanjske dobiti.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pogrešno je to da RH izdašno subvencionira njegovo poslovanje, a on prebacuje firmu na Maltu da ne plati porez na dividendu sad kad treba izvući lovu.

Što se tiče same Malte i njezinog poreznog tretmana ništa nije psorno jer i Malta je u EU, al ovaj prvi dio jest sporan. Subvencije i olakšice.

Čovjek nije napravio ništa nelegalno. Koristi zakonske mogućnosti kao i mnogo drugih kompanija. Svaki poduzetnik nastoji što više zaraditi i što je u tome pogrešno?

Eto, sad nema problema. Porez na dobit placa na Malti.

Zašto bi bilo koje poduzeće (koje nije od nekog vitalnog interesa za RH) bilo oslobođeno plaćanja poreza na dobit i po kojoj osnovi??

New Report

Close