Krim istraga teža od milijarde kuna prelazi granice Hrvatske

Autor: Suzana Varošanec , 27. ožujak 2019. u 09:10
Arhivska fotografija: Davor Puklavec / Pixsell

Uprava ili nije znala poslovati ili je imala, što ova akcija indicira, druge motive, komentirao je Josip Kregar.

Velike ‘ribe’, ukupno 12 uhićenika iz redova bivših i sadašnjih menadžera ulovljene u mrežu istražitelja – epilog je kriminalističkog istraživanja mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik započetog prije devet mjeseci. Kulminacija su jučerašnja uhićenja, pa se rasplet kroz predistražne radnje preklapa s konačnom političkom odlukom koja se očekuje se u četvrtak na sjednici Vlade, ali i sa sudskim ročištem koje je sazvano isto za četvrtak, radi odluke o predloženom stečaju Uljanik Brodogradilišta, kao i dan kasnije za 3. maj. Iako nema jasnih signala glede gorućeg pitanja – jesu li uhićenja istodobno i slutnja da tvrtke čeka stečaj, ili su zbog premijerovog izbjegavanja jasnog odgovora prigodom posjete Rijeci ipak vrata otvorena i drugoj opciji?, jasno je tek jedno. Posrijedi je dubinsko češljanje računa u škverovima, s traženjem odgovornosti za nestali novac.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je da se uhićene osobe sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna. Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić potvrdila je i da je krim istraga vezana uz provođenje restrukturiranja 3. maja, odnosno poslovanje grupe poduzeća. Zbog veličine i složenosti akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer koji sve koordinira, a nagađa se i o postojanju međunarodnog elementa, što bi značilo da nije riječ o akciji koja se završava na granicama Hrvatske. Štoviše, poznavatelji navode da logika stvari govori u prilog koordinacije s policijama u drugima zemljama glede pitanja gdje je završio novac. Inače, u akciji županijskog tužiteljstva i PNUSKOK-a iz Rijeke priveden je bivši predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, potvrdio nam je njegov branitelj Anto Nobilo prije samog ulaska u policijsku postaju i stjecanja uvida u sumnje koje Rossandi stavljaju na teret. Priveden je i Rossandin prethodnik Anton Brajković (šef Uprave do 2013.) te ostali članovi Rossandine uprave – Marinko Brgić i Veljko Grbac. Slobode su lišeni i aktualni direktor 3. maja Maksimilijan Percan te direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić, kao i prokurist te tvrtke Darko Šorc. Zaredalim uhićenjima, uz pretrese kuća i ureda, obuhvaćen je i dio ex-direktora 3. maja te drugih direktora Uljanikovih društava, a upućeni navode da su dobrim dijelom to imena koja su bila spominjana u vezi s Arsenal konceptom, tvrtkom koju je osnovala grupa bivših i sadašnjih direktora raznih Uljanikovih tvrtki. No ta tvrtka nije Uljanikova, nego njihova zajednička, iz čega je vidljiva povezanost, unatoč tome što tvrtka nije aktivna.

“Kako je ovdje ispalo problematično po kojoj cijeni se proizvodi brod, a sasvim jasno je da je velik interes naručitelja bio da prođu što jeftinije, uprava ili nije znala poslovati ili je imala, što ova akcija indicira, druge motive”, kaže profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar. Dodaje da je jedan od prvih zahtjeva štrajkačkog odbora bila promjena uprave s čime se otezalo, a sad je, kaže, “jasno da su tadašnji pozivi na odgovornost bili opravdani i da su radnici bili svjesni što znači proizvoditi brodove ispod troškova proizvodne cijene”.

Komentirajte prvi

New Report

Close