Kreće provedba 60 projekata vrijednih 53,9 milijuna kuna

Autor: Josipa Ban /VLM , 23. listopad 2012. u 22:01
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović/PIX

Ministar Zmajlović pozdravio je konsolidaciju Fonda te konačno potpisivanje ugovora.

Natječaji koji su dvije godine stajali u ladici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jučer su napokon potpisani.

Između Fonda i korisnika sredstva (županija, gradova, općina, škola, udruga) potpisano je 60 ugovora za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije ukupne vrijednosti 53,9 milijuna kuna, od čega Fond sufinancira 49 posto njihove vrijednosti, odnosno daje 26,3 milijuna kuna. Najviše njih, ukupno 31, potpisano je za projekte ekološke javne rasvjete. Važnost tih projekata, smatra Marija Šćulac Domac, načelnica Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda, jest u tome što se njima ostvaruju uštede od 30 do 40 posto u potrošnji električne energije, a povrat investicije očekuje se za tri godine.

Potpisano je i 12 projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu, osam edukativnih i istraživačkih projekata, četiri projekta korištenja sunčeve energije, dva korištenja biomase, dva energetske učinkovitosti u industriji te jedan energetskog pregleda. Na potpisivanju ugovora bio je i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, koji je istaknuo da je sretan što se pokrenuo proces ugovaranja "i to iz natječaja koji je raspisan još 2010., što dovoljno govori o tome kako je fond funkcionirao" te napomenuo kako se takve situacije više ne smiju ponoviti. Ministar je upozorio da se na zaštitu prirode često gleda kao na kočnicu razvoja, međutim ona je alat i sredstvo za novi, "zeleni" razvoj. "Ovo ministarstvo vidim kao pokretač novog razvoja u smislu poticanja inovacija u zelenim poslovima. Zaštita okoliša nije cilj, već sredstvo kako osigurati bolju kvalitetu života, a da time ne uskratimo tu istu kvalitetu budućim naraštajima." Da ova Vlada potiče energetsku učinkovitost i da je u tome bolja od prošle istaknuo je Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva.

U prilog tome naveo je podatak kako su do kraja 2011. u Hrvatskoj 33 objekta koristila obnovljive izvore energije i sama proizvodila energiju, a u deset mjeseci ove godine, nakon pojednostavljenja procedure, njihov je broj povećan na 104. Domac je pak naglasila da se znatne uštede planiraju ostvariti tim projektima. Tako se na godišnjoj razini planiraju energetske uštede od 15,11 kWh godišnje, što bi dovelo do financijskih ušteda od 10,4 milijuna kuna te smanjenje emisije CO2 od 20.000 tona. Osim spomenutih ušteda očekuje se i smanjenje svjetlosnog onečišćenja, uštede u proračunima javnog sektora te u gospodarstvu kao i stvaranje pretpostavki za investicijske zahvate kojima će se smanjiti utrošak energije. "Ovakvi projekti poticaj su održivom razvoju, dok je njihov cilj podizanje svijesti i znanja o korištenju obnovljivih izvora energije", rekla je Domac te najavila natječaje koji će uslijediti u studenom ove godine te u 2013. poput onog za sufinanciranje energetskih pregleda zgrada, korištenje OIE u kućanstvima…

Prepucavanja

Zmajlović odgovorio Holy

Nakon prozivki M. Holy da zakoni na kojima je radila stoje u ladici, njezin nasljednik Zmajlović odgovorio je da su oni rezultat hiperprodukcije i lijepih želja te da su, osobito na Zakon o otpadu, pristigle brojne pritužbe Europske komisije zbog čega se radi na njegovim promjenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close