Kraš otvara vrata tvrtki Pivac za veći udjel jer ona nije 'neprijatelj'

Foto: Davor Javorović / Pixsell Foto: Davor Javorović / Pixsell

Dioničari mogu sudjelovati proporcionalno udjelu.

Kraš će isplatiti 10 kuna dividende - nominala je 400 kn, a aktualna tržišna vrijednost dionice 418 kn što daje prinos od 2,4%, i po prvi put kreće u postupak prikupljanja svježeg kapitala javnom ponudom. Pitanje je s kojim ciljem; naime u pozivu za godišnju skupštinu navode vrlo opisnu definiciju pod egidom “širenja i investiranja u strateške akvizicije u regiji i tehnološku modernizaciju”. Odabran je klasični model - dokapitalizacija od 25 do 50 mil. kn, za koji smatraju da postojećim dioničarima najviše odgovara.

Cijena, raspon ili osnove za određivanje cijene po kojoj će se nove dionice izdavati objavit će se u javnom pozivu. Upravi na čelu s Damirom Bulićem za to će kao ‘koordinate’ biti nominala, tržišna vrijednost u danom trenutku i sentiment ulagatelja, i čini se s postupkom neće okolišati, već štoviše pokrenut će ga čim skupština (2/3 prisutnih glasova) zakazana za 31. kolovoza da zeleno svjetlo. Konačnu cijenu odredit će na temelju stanja upisa i uplate, s čim u vezi poznavatelji očekuju da će izdanje u prvom krugom planuti.

 

25posto

je prag za objavu ponude za preuzimanje, a Pivac trenutno ima 24,6%

Doznajemo da je Krašu ovo “mjera za ono što planira u skladu sa strategijom”, a uz to ima i odluku o uvjetnom kapitalu na iznos do 50% temeljnog kapitala koji je oko 550 mil. kn. Ovime se otvara prilika da u povećanju kapitala svaki dioničar participira razmjerno svom udjelu, pri čemu stjecatelja novih dionica (ukupno najviše 125.000) oslobađaju obveze objavljivanja ponude za preuzimanje ako prijeđe zakonski prag. Za pojedinačno najvećeg dioničara Mesnu industriju Braća Pivac, službeno s 24,6% udjela, koji je i u NO-u, sad se otvara put za stjecanje kontrolnog paketa bez navedene obveze.

Dosad su iz Pivca u više navrata navodili da je njihovo ulaganje u Kraš transparentno i vrlo otvoreno, a da je tako komentiraju i pravnici koji navedeno oslobađanje smatraju logičnim rješenjem “u situaciji kad tvrtka nije na meti neprijateljskog preuzimanja”. ESOP društvo s blizu 20% udjela u kojem je oko 1300 zaposlenika s očekivanim sudjelovanjem u dokapu jačat će poziciju radničkog dioničarstva, posebno i uz jaki trezor s oko 5,5% vlastitih dionica.

S velikim stopama rasta u proširenje proizvodnje doznajemo da Pivac za mjesec dana završava ulaganje od 50 mil. kn u klaonicu i pogone u Čakovcu, gdje je preuzimanjem Vajde i kooperanata povećao tov svinja s 35.000 prije dvije godine na najmanje 120 tisuća u 2018.      

Komentari (21)
 • renči
  renči 17:34 10.6.2018.

  S tim demizonka da opet svasta izmisljas. Ja nisam nikada rekla da ce Adris bankrotirati. Nego da uspjesno provodi neuspjesne investicije. Osim HUPZA koji im je odlican potez. Ali to je ionako napravio g Leko, a ne sposobni AV.

 • renči
  renči 17:26 10.6.2018.

  DemiZon


  renči


  DemiZon


  renči  Ali za KRAŠ se otimaju. U tome i je stvar. Odlicno rade i imaju veliki sales. Nesto su im.poveci troskovi osoblja,, ali to se lako rijesi. Kraš ima brandove !
  Za niti hedan brand gore nabrojanih ne znam. A za Kraš brandove zna CIJELA bivša YU.  ***zanimljiv si mi ti lik, u topicu Adris sam upravo vidio da si natrolao cijeli topic kak Adris ne valja bla bla bla maltene ide u stečaj… ali za Kraš se svi otimaju…to neka obrnuta psihologija?

  Evo naseg facebookngoogle demižon psihologa :) U koje se.ti dionice ili poslove razumijes ? Blage veze nemaš, a ovo je investicijski forum. Adris je firma koja je upravo svojim dionicarima izgubila vherojatno 3 do 4 neto godisnje dobiti.
  Znas li ti uopce sto je to ?
  Kras to nije napravio. I to nije Krasev problem.
  A uopce usporedjivati konditore sa hotelima moze samo netko tko je potpuni ignorant.  ***ja jesam potpuni ignorant prema Krašu, pratim jedine dvije firme koje vrijede i da su likvidne na burzi Rivp i Adris…i onda mi natrolaš Adrisov topic kao da ide u stečaj i uspoređuješ Adris sa Krašom, e to mi je najbolji vic… Adris je po tvojemu izgubio(a nije, vidjet ćeš obrat uskoro) 3-4 godišnje neto dobiti ili u prijevodu 3-4 kompletna Kraša…i jel mu se kaj dogodilo? nije, to je bilo isto kao da komarac prči kravu na livadi, otresla se i ide dalje… dakle ja muzem krave, a tebi komarci piju krv

  Dobro nije 3 do 4. Nakon legendarnog obrata kojega se ocekuje izgubiti ce samo 2 neto dobiti:)
  500 miliona kuna ce jednostavno nestati u bespucima povijesne zbiljnosti. To je krajnje fantastican rezulatat Adrisa. Ako ne bude i vise gubitka. Prica se da ce dobiti samo 20 % do 40% od ulozenog. To je jos bolje.
 • irdeto
  irdeto 13:51 10.6.2018.

  zorzi


  200 kn /dionici je max. Prihodi padaju, dobit bijedna i namještena

  nije točno iako je neto dobit u 1. kvartalu narasla smo sa ca 29mil kuna na 31mil , dali su dividendu 2,5% , NPM su poboljšali , smanjili su dug , ako je dobit namještena kako onda isplaćuju dividendu , za to treba gotov novac

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve