Kraš najavio upravni spor protiv rješenja AZTN

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 16:28
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Kraša su u ponedjeljak najavili da će pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH protiv rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Iz Kraša su u ponedjeljak najavili da će pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH protiv rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojim su Kraš i Narodni trgovački lanac kažnjeni zbog narušavanja tržišnog natjecanja.

"Zbog Rješenja AZTN-a, u kojemu se navodi da su Kraš i Narodni trgovački lanac iz Sesveta narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, Kraš će pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Kraša.

U tom se rješenja navodi da su Kraš i Narodni trgovački lanac narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Krašu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 1,56 milijuna kuna, a Narodnom trgovačkom lancu u iznosu od 1,02 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Kraša.

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja priopćila je u ponedjeljak da su Kraš i Narodni trgovački lanac (NTL) narušili tržišno natjecanje sklapanjem sporazuma koji je sadržavao zabranjene odredbe o minimalnim cijenama i bio na snazi gotovo četiri godine te da im je izrekla kaznu u ukupnom iznosu od 2,58 milijuna kuna.

Ugovorom, koji je bio na snazi od listopada 2010. do srpnja 2014., bile su utvrđene minimalne cijene ispod kojih trgovački lanac NTL nije smio prodavati Kraševe proizvode, jer bi u protivnom Kraš imao pravo uskratiti NTL-u daljnju isporuku robe i dodatne bonuse, navodi AZTN.

Takve odredbe o minimalnim cijenama, kako ističe Agencija, znače teško ograničavanje tržišnog natjecanja i bez iznimke su zabranjene. Iako u konkretnom postupku nisu pronađeni dokazi da su primjenjivane u praksi, opetovano su unošene u tri ugovora zaredom i bile su na snazi gotovo četiri godine.

Kraš je tako imao otvorenu mogućnost da ih u bilo kojem trenutku aktivira i onemogući trgovcu slobodno formiranje cijena, što je protivno interesima krajnjeg kupca odnosno potrošača, navode iz Agencije napominjući kako su izrečene sankcije primjerena kazna i upozorenje svim poduzetnicima da ne krše propise o zaštiti tržišnog natjecanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close