Kraš Grupa u prvom tromjesečju s neto dobiti od milijun kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2016. u 11:25
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ukupni konsolidirani rashodi, pak, u tom su razdoblju iznosili 197,7 milijuna kuna te su bili 3,2 posto manji.

Kraš Grupa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,8 milijuna kuna, što je za 35 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit iznosila milijun kuna ili 44 posto manje, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog u petak.

Ukupni konsolidirani prihodi Kraša dosegnuli su 199,4 milijuna kuna i manji su za 3,6 posto. Pritom su prihodi od prodaje bili 196,4 milijuna kuna, od čega je na domaćem tržištu ostvareno 101,6 milijuna kuna, a na inozemnim 94,8 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi, pak, u tom su razdoblju iznosili 197,7 milijuna kuna te su bili 3,2 posto manji.

Trend povećanih nabavnih cijena osnovnih sirovina iz protekle godine nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, posebno cijena kakaovca i prerađevina od kakaovca, te šećera, navodi se u izvješću.

Bruto dobit Kraš Grupe ostvarena je u iznosu 70,4 milijuna kuna, pri čemu je bruto marža na razini od 35,86 posto. U promatranom razdoblju EBITDA iznosi 15,8 milijuna kuna pri čemu je EBITDA marža ostvarena na razini od 7,95 posto. Operativna dobit iz poslovanja u iznosi 3,9 milijuna kuna i veća je za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U okviru ukupnog povećanja obujma prodaje na stranim tržištima, značajnije povećanje ostvareno je na prekomorskim tržištima s naglaskom na izvoz u Saudijsku Arabiju i Kanadu te na tržišta Švedske, BIH, Makedonije i Kosova, navode iz Kraša.

Dodaju i da su u prvom kvartalu nastavljene investicijske aktivnosti u modernizaciju proizvodne opreme i opreme za pakiranje što uz dodatne marketinške aktivnosti daje prostor razvoju i daljnjem jačanju Kraševih brandova.

Komentirajte prvi

New Report

Close