Kralj paštete i čajne kobasice seli proizvodnju u BiH i Srbiju

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2014. u 16:37
Đuro Gavrilović. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Ne propadamo. Proizvodimo i dalje, ali samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunke i hrenovke” – poručio je Đuro Gavrilović.

"Ne propadamo. Proizvodimo i dalje, ali samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunke i hrenovke" – poručio je Đuro Gavrilović javnosti nakon spekulacija da su njegova mesna industrija i kćerinske tvrtke u ozbiljnim problemima. Povod je gašenje ili smanjenje kapaciteta većine Gavrilovićeva biznisa, podsjeća Večernji list.

"Gavrilović se snalazi, prilagođava stanju, ublažava krizu. Veliki trgovački lanci u Petrinji i Sisku preuzeli su njegove kupce pa tvornica više nema trgovačkog monopola" – kaže petrinjski obrtnik u mirovini Ivan Orlovac. Sveobuhvatno restrukturiranje kompanije, kojoj više nisu potrebne mesnice, rasjekaonice i klaonice, razlog je i što je u lanjskoj godini u Gavriloviću bez posla ostalo oko stotinu radnika, piše list.

"Svim radnicima osigurane su stimulativne otpremnine, što znači da im je ponuđeno i više nego što je zakonom određeno" – objašnjavaju u Gavriloviću. No, bez Gavrilovića prakse neće biti ni za buduće mesare iz strukovne škole, a dio proizvodnje pod brendom Gavrilović danas je u Čitluku u BiH, gdje se ostvaruje promet od 5,5 milijuna eura. Da se nije prilagodio na vrijeme, određeni proizvodi nakon hrvatskog ulaska u EU na tom najvećem Gavrilovićevu izvoznom tržištu poskupjeli bi i 50%. Gavrilovićev partner, mesna industrija GIPI sa 40-ak zaposlenika, ove će godine tamo proizvesti 900 tona mesnih prerađevina. Poznati trajni program – čuvena zimska i druge kobasice, poput čajne, graničarske ili srijemske, i ubuduće će se proizvoditi u pogonu u Petrinji.

Naime, odgovaraju u tvrtki, zahtijevaju posebnu brigu i vještinu tehnologa. Plan je da se dio proizvodnje organizira i u Srbiji, ali će većina asortimana u zemlje Cefte, tržište od 27 milijuna ljudi koji dobro poznaju Gavrilovićev brend i proizvode, ići iz Čitluka, piše list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tužno…ovo.će pokositi ionako opustjelu Baniju i Kordun…od nekadašnjeg giganta svest će se na mali obrt za pastete…Realno nije lako kad ti je konkurent Ivica Todorić. Kad on raste netko mora padat

New Report

Close