Kopru i Pločama rasla dobit

Autor: Darko Bičak , 27. kolovoz 2012. u 22:00

Sve do ulaska Hrvatske u EU te izgradnje nove nizinske pruge luka u Rijeci neće moći konkurirati slovenskom Kopru

Istočnojadranske luke su u prvom ovogodišnjem polugodištu općenito poslovale bolje nego u istom razdoblju lani, a najveći rast ostvario je lider – Luka Koper. S dobiti od 6,2 milijuna eura (46 milijuna kuna), Koper je ostvario rast profitabilnosti od 82 posto.

Očekivali više
Unatoč dobrom rezultatu u slovenskoj tvrtki su nezadovoljni jer su očekivali čistu zaradu od 6,9 milijuna eura. U prvih šest mjeseci s ostvarenih 69,15 milijuna eura Koper bilježi rast poslovnih prihoda od tri posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Ako bi se gledalo samo drugo tromjesečje, prihodi od prodaje iznose 37 milijuna eura. Istodobno su operativni troškovi dosegli 31,3 milijuna eura. Kako piše slovenski poslovni dnevnik Finance, Kopru su se povećali troškovi rada zbog novog zapošljavanja i povećanja plaća te troškova izvođača radova u pristaništu i troška energenata. U luci ističu da im je rast bio ispod očekivanja ponajprije zbog krize u građevinarstvu, odnosno na tržištu željeznih proizvoda, te zbog manjeg pretovara papira. Luka Rijeka već godinama kaska za Koprom, a očekuju da će tek ulaskom Hrvatske u Europsku uniju napokon imati jednake tržišne uvjete poslovanja kao i konkurencija. Rijeka je u šest mjeseci 2012. imala ukupan prihod od 92,5 milijuna kuna, što je neusporedivo sa 229,2 milijuna kuna od lani kada je evidentiran financijski prihod od transakcije prodaje udjela povezanog društva Jadranska vrata. Zato je i u šest mjeseci ove godine dobit manja i iznosi 1,9 milijuna kuna za razliku od 139,1 milijun ostvarenih lani u istom razdoblju. Rijeka je ostvarila u šest mjeseci 2012. pretovar od 2,2 milijuna tona, što je na prošlogodišnjoj razini. Na rezultate kao i na tržišnu neizvjesnost, navode u Rijeci, utječu globalna financijska i ekonomska kriza te politika na Bliskom istoku. Luka Ploče je polugodište završila s ukupnim prihodom od 71,1 milijun kuna, što je bilo 2,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno im je dobit iznosila 7,1 milijun kuna, što je bilo za čak 49 posto više nego lani. U šest mjeseci je ostvaren pretovar od 1,4 milijuna tona, što je bilo 34 posto manje nego lani. Iz samih Ploča ističu da njihovo poslovanje uvelike ovisi o trendovima koji su aktualni na svjetskom i regionalnom tržištu.

Pretovar aluminija
Naime, kako su Ploče glavna uvozna i izvozna luka Bosne i Hercegovine, recesija u toj zemlji utječe i na promet u hrvatskoj luci. Ovih se dana počelo spekulirati i o tome da je Luka Ploče postala ekskluzivni partner podgoričkoga aluminijskog diva KAP u izvozu aluminija, a na štetu Luke Bar. Iz Ploča su u ponedjeljak potvrdili da njihova luka radi lučke operacije aluminijskih odljevaka za različite korisnike. No predsjednik Uprave luke Ivan Pavlović negira da imaju ikakav ekskluzivni ili separatni ugovor s crnogorskom tvrtkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close