Konzum u pet mjeseci s prihodom od 3,4 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2017. u 08:17
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna kuna, a Tisak 805 milijuna kuna, pokazuju prvi nekonsolidirani i nerevidirani podaci koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu.

Izvješće je objavljeno u utorak na internet stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i odnosi se na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. lipnja do 10. srpnja.

U njemu su uz ostalo objavljeni i podaci o poslovanju nekih ključnih kompanija koncerna u petomjesečnom razdoblju – podaci o prihodima i operativnoj dobiti odnosno EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), uz napomenu da, budući da još traje revizija financijskih izvještaja za 2016. godinu, nisu mogli biti prikazani podaci za prethodnu godinu za usporedbu. 

Uz podatke za Konzum, Konzum BiH i Tisak, maloprodaja i veleprodaja obuhvaćaju i Velpro Centar, koji je u prvih pet mjeseci ostvario prihode od 755 milijuna kuna, te Velpro BiH, čiji su prihodi iznosili 105 milijuna kuna. 

Te su tvrtke iz maloprodajnog i veleprodajnog sektora u petomjesečnom razdoblju ostvarile i negativnu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) – Konzum 62 milijuna kuna, Konzum BiH 44 milijuna kuna, Tisak 33 milijuna, Velpro Centar 50 i Velpro BiH 11 milijuna kuna. 

No, u izvješću se podsjeća i kako je "maloprodajno poslovanje sezonalno s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine".

"Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela", navodi se u izvješću.

Također se ističe kako su "maloprodajna poduzeća koncerna trpila značajna ograničenja likvidnosti (nedostatak novca, a samim time i zaliha) u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon pokretanja postupka".

Rezultat toga su bile razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju, kaže se u izvješću, ali i dodaje kako se "broj kupaca u međuvremenu oporavio i trenutno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina".

S druge strane, poslovanje poslovne grupe prehrana je i u promatranom razdoblju ostvarilo solidne poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića.

Tako je segment vode, koji uključuje Jamnicu, Sarajevski Kiseljak i Roto Dinamic, ostvario prihode od 955 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 118 milijuna kuna. 

Segment sladoleda i smrnute hrane, koji uključuje Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, u petomjesečnom je razdoblju imao prihode od 768 milijuna kuna i EBITDA 119 milijuna kuna.

Segment ulja i margarina, koji uključuje Zvijezdu i Dijamant, imao je 680 milijuna kuna prihoda i EBITDA od 49 milijuna kuna, dok je segment mesa (PIK Vrbovec) u pet mjeseci ostvario prihod od 665 milijuna kuna i operativnu dobit od 29 milijuna kuna, podatci su iz izvješća. 

"Usporedo i povrh mjera kojima je cilj unaprijediti kratkoročnu likvidnost i EBITDA-u, tim za održivost je nastavio s razvijanjem plana održivosti za Grupu i ključna poduzeća", navodi se u dijelu izvješća koji se bavi procjenom poslovanja.

To, kako se pojašnjava, uključuje značajan rad s menadžerskim timovima poljoprivrednih kompanija, prehrambenih kompanija (uključujući pića, sladoled i smrznute proizvode, meso i jestiva ulja), maloprodajne kompanije uključujući Konzum, Velpro i Tisak, zajedno s imovinskim portfeljom Agrokora.

Izvanredna uprava napominje i kako je potrebno pričekati završetak PWC-ove revizije konsolidiranih financijskih izvještaja za prošlu godinu, što je predviđeno za rujan, dok će veći dio revizije pojedinačnih financijskih izvještaja ključnih kompanija biti dovršen krajem srpnja, a sve kako bi se priprema financijskog plana za ovu godinu i sljedeća razdoblja "mogla osloniti na čvrste temelje". 

"U ovom trenutku pripremaju se nacrti planova održivosti za niz poduzeća te su sada u fazi u kojoj se uspostavljaju, razrađuju i preispituju. Tim za održivost smatra da će plan održivosti za cijelu Grupu biti završen do kraja rujna 2017. godine", navodi se u izvješću. 

Uz stanje u društvima unutar izvještajnog razdoblja i procjenu poslovanja, u trećem mjesečno izvješću detaljnije se govori i o kratkoročnoj novčanoj situaciji, razgovorima s novim kreditorima te odluci o zakonitostri odobrenja za preuzimanje novog zaduženja i refinanciranja odnosno rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev Sberbank of Russia o ukidanju odluke privremenog vjerovničkog vijeća o davanju suglasnosti za preuzimanje novog zaduženja.

U vezi savjetničkog tima se navodi kako rad izvanredne uprave, osim međunarodnih savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners, i međunarodnih pravnih savjetnika, tvrtke Kirkland and Ellis, podržavaju i međunarodni financijski savjetnici Houlihan Lokey i Ithuba Capital. 

U izvješću se podsjeća i da je 20. lipnja istekao rok za prijavu tražbina te je zaprimljeno ukupno 11.659 tražbina, koje su urudžbirane, skenirane i digitalizirane. Pritom se kao zanimljivost navodi da su tražbina izvršene za 68 društava, od njih 74 koja su u postupku izvanredne uprave. No, predane su i prijave tražbina za 26 trgovačkih društava koja nisu obuhvaćena postupkom izvanredne uprave ili čak nisu ni vlasnički povezana s Agrokorom. Te prijave neće biti uzete u obzir, jer za takvo postupanje nema osnove, poručuje izvanredna uprava.

Komentirajte prvi

New Report

Close