Konsolidator uplatio 150 mil. kuna za Dalekovod

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 17. ožujak 2014. u 22:01
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Vlado Čović stvorio je carstvo s godišnjim prihodima od oko dvije milijarde kuna, ali i sustav od čak 3000 zaposlenih.

Tvrtka Konsolidator uplatila je u ponedjeljak 150 milijuna kuna na prolazni račun Dalekovoda, čime je počela dokapitalizacija tvrtke i promjena vlasničke strukture.

Ubrizgavanje svježeg kapitala bio je preduvjet za amenovanje plana restrukturiranja financijskih obveza koje su dovele do ukupnih potraživanja vjerovnika Dalekovoda ukupno teškog oko 1,7 milijardi kuna. Formalno, Dalekovod će izdati 15 milijuna novih dionica koje će za 10 kuna po dionici upisati Konsolidator i zauzvrat dobiti oko 80 posto tvrtke s enormnim potencijalom. Iza Konsolidatora stoje Vlado Čović i njegova Zagrebmontaža s otprilike 50 milijuna kuna te državno-privatni novac iz FGS-a Nexusa, koji sudjeluje sa 100 milijuna kuna.

Novo vlasništvo donijet će najvjerojatnije i novu Upravu, koju trenutačno vodi Tomislav Brajdić. Kako doznajemo iz krugova bliskih novim vlasnicima, Zagrebmontaža trebala bi se angažirati oko tehničkoga dijela poslovanja, a stručnjaci iz Nexusa voditi računa o financijama u tvrtki. Preuzimanje Dalekovoda velik je poslovni potez Vlade Čovića. Kad se ubroje prihodi Dalekovoda i Zagrebmontaže, ovom dokapitalizacijom Čović je stvorio carstvo s godišnjim prihodima od oko dvije milijarde kuna, ali istodobno mora voditi i brigu o čak 3000 zaposlenih, koliko ih radi u dvije tvrtke. Zagrebmontaža i Dalekovod imaju mnogo zajedničkog u osnovnom poslovanju pa će dio poslova možda u budućnosti raditi i zajedno. Iako će se aktivirati u poslovanju u Zagrebmontaži tvrde da Čović neće i formalno ući u Dalekovod, kao član Uprave te tvrtke. Međutim, novcem iz FGS-a i Čovićeva džepa ne završava priča o preuzimanju Dalekovoda.

Ide se u još jedan krug dokapitalizacije ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna. Uvjeti za nove investitore bit će jednaki kao u prvom krugu: dionica će i dalje koštati 10 kuna. U krugovima investicijskih ulagača potvrđuju nam da su obvezni mirovinski fondovi zainteresirani za Dalekovod.Izmijenjena zakonska pravila omogućuju im da preuzmu i do 20 posto neke tvrtke, a u Dalekovodu bi neki od već izloženih OMF-ova mogli iskoristiti ovu mogućnost do zakonskog limita. Ipak, odluka o dubljem ulasku u Dalekovod ovisit će ponajprije o pregovorima s novim vlasnicima zagrebačke tvrtke i povjerenju koje će se stvoriti prema Čoviću, s kojim mirovinci do sada nisu radili. Nakon vijesti o dokapitalizaciji vrijednost dionice Dalekovoda porasla je za 2,77 posto. Dionicom se i dalje trguje po cijeni od otprilike 28 kuna, pa je čudno da cijena raste u trenutku kad je budući većinski vlasnici kupuju tri puta jeftinije.

Komentirajte prvi

New Report

Close