Končar na pragu novih poslova u Indiji

Autor: Sponzorirani članak , 21. svibanj 2013. u 21:59
Posljednji angažman Končara bio je rad na elektranama Bhavani Kattalai u saveznoj državi Tamil Nadu

Zagrebačka tvrtka u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta već dugo oprema hidroelektrane.

Zagrebački Končar na pragu je novih unosnih poslova na indijskom tržištu.

Predstavnici kompanije prije nekoliko dana sudjelovali su na sajmu i konferenciji HydroVision u Mumbaiju, najvećem skupu o hidroenergiji u drugoj najmnogoljudnijoj državi svijeta. Nastup na HydroVisionu važan je s obzirom na kontinuirane poslove Končara u Indiji, tržištu na kojem je prisutan već 50 godina, i gdje je, samo u proteklih deset godina, sklopio ugovore za čak četiri hidroelektrane. Naime, 2006. godine Končar je pustio u rad Hidroelektranu (HE) Bhavani Kattalai I za koju je proizveo i isporučio dva generatora snage 16,6 MVA cijevne izvedbe sa svom pripadajućom elektroopremom. Nakon realizacije ovog projekta Končar je, opet u suradnji sa strateškim partnerom za turbinsku opremu, u konkurenciji svjetskih tvrtki pobijedio na natječaju za isporuku elektrostrojarske opreme za HE Bhavani Kattalai II i HE Bhavani Kattalai III.

Ugovor uključuje projektiranje, izradu, transport, isporuku elektroopreme (istovrsne onoj za HE Bhavani Kattalai I), izvođenje montažnih radova, ispitivanje i završno puštanje u pogon. Treba naglasiti da je "mozak elektrane", tj. oprema i programska podrška za automatski rad, upravljanje, nadzor i zaštitu cjelokupne opreme hidroelektrane također rezultat inženjeringa Končarevaca. Krajem 2012. godine HE Bhavani Kattalai II je puštena u komercijalni rad, a završetak HE Bhavani Kattalai III planira se ove godine. Sve tri navedene hidroelektrane isporučene su za istog kupca, Elektroprivredu indijske države Tamil Nadu, a Končar je 2011. godine potvrdio kontinuitet na indijskom tržištu i proširio suradnju na još jednog velikog kupca – Vladu države Maharashtra. Riječ je o tehnički složenom projektu izgradnje reverzibilne (pumpne) HE Koyna za koju će Končar isporučiti dva generatora/motora snage 40 MVA s pripadajućom elektroopremom uključujući i sustav upravljanja i zaštite za cijelu elektranu. Projekt je trenutno u fazi završetka izrade tehničke dokumentacije i pripreme proizvodnje.

Projekti čak četiriju hidroelektrana u posljednjih deset godina nastavak su kontinuiteta koji Končar ima na velikom tržištu Indije gdje smo prvi projekt, HE Jaldhaka, ugovorili 1963. godine. Ukupno je Končar do sad isporučio opremu za 12 hidroelektrana u Indiji. "S obzirom na sad već veliki broj konkurenata koji imaju proizvodnju u Indiji i Kini, ali i ostale iz cijelog svijeta, Končar svoju uspješnost na ovom tržištu temelji na tehnički složenim projektima poput cijevnih generatora te reverzibilnih hidroelektrana. Zaslužno za realizaciju takvih projekata je vlastito znanje i know-how gdje do izražaja dolazi naša komparativna prednost", kaže Darijo Runjić, direktor poslovne jedinice Proizvodnja električne energije u Končar – Inženjeringu za energetiku i transport.

New Report

Close