Končar: Manji prihod i veća dobit

Autor: Darko Bičak , 27. srpanj 2011. u 22:00

Dobit Končara u prvom polugodištu iznosila je 72,3 milijuna kuna, Tehnika je završila u plusu od 1,9 milijun kuna, a Lavčević je ostvario gubitak od 2 mil. kuna

Grupa Končar je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila prihod od 1,21 milijarde kuna uz dobit od 72,3 milijuna. U odnosu na isto razdoblje lani tvrtki je prihod pao 13 posto, no zbog smanjenja rashoda došlo je do povećanja dobiti za 16 posto. Prihodi od prodaje iznosili su 1,09 milijardi kuna, od čega na domaće tržište otpada 434,1 milijun ili 39,6 posto, a na izvoz 660,7 milijuna kuna.

U Upravi tvrtke ističu da je u ovom razdoblju ugovoreno poslova za 1,25 milijardi kuna, što je 12 posto manje od planiranog. Kao razlog navode složene okolnosti na tržištu i krizu, pogotovo na domaćem tržištu. I financijski pokazatelji građevinske tvrtke Tehnika su daleko od planiranih. U prvom polugodištu ostvarena je dobit od 1,9 milijun kuna, a planirana je deset puta veća, 19 milijuna. U Tehnici taj rezultat tumače nedovoljnom popunjenošću kapaciteta, smanjenom maržom i prodajom stanova što je praćeno smanjenjem njihovih cijena. Kao najveći problem u Tehnici ističu nedostatak ponude investicijskih radova i drastičan pad prodaje stanova.Ukupan prihod Tehnike u prvih šest ovogodišnjih mjeseci od 379,7 milijuna za sedam posto je viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali i 37 posto manji od plana. Poslovni prihodi iznosili su 364,9 milijuna kuna, a financijski 14,8 milijuna kuna. S dobiti se pak ne može pohvaliti splitska građevinska tvrtka Lavčević koja je u prvom polugodištu imala gubitak od dva milijuna kuna, što je gotovo devet puta lošije nego lani. Naime, tvrtka je i u istom lanjskom razdoblju zabilježila gubitak, ali tada samo od 251.000 kuna. Lavčeviću ove godine nije pomoglo ni 31-postotno povećanje prihoda koji su se s lanjskih 88,1 milijun kuna popeli na gotovo 116 milijuna. Razlog su, naravno, povećani rashodi.

Inotržište

Izvoz duplo veći od uvoza
Končar je u prvom polugodištu izvezao robe i usluga u vrijednosti 661 milijun kuna, a istodobno je uvezeno repromaterijala za 338 milijuna. Glavna Končareva izvozna tržišta u ovom razdoblju bila su Njemačka sa 86,8 milijuna kuna, Nigerija sa 69,8, Bosna i Hercegovina sa 56,4 milijuna te Švedska, Finska i Slovenija u koje je zagrebačka elektroindustrijska tvrtka izvezla po 30-ak milijuna kuna robe. Tehnika nije izvijestila o tekućim projektima na inozemnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close