Končar KET Makedoncima donira upravljački softver

Autor: Bernard Ivezić , 25. rujan 2017. u 22:01
Končarevi stručnjaci pomažu kolegama u Skopju/Petar Glebov/PIXSELL

Novom centru za transfer tehnologije i inovacije rješenje za razvoj pametnih energetskih mreža.

Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET) donirao je makedonskom pandanu FER-a, Fakultetu elektrotehnike i informacijskih tehnologija (FEIT), tehnologiju za razvoj rješenja za pametne energetske mreže, takozvani SmartGrid.

FEIT u Skopju podiže vlastiti Centar za transfer tehnologije i inovacije kroz koji planira surađivati s velikim partnerima iz industrije, poput Končar KET-a. Plan im je raditi na znanstveno-istraživačkim projektima te izravno surađivati sa stručnjacima i laboratorijima u sklopu novog FEIT-ova centra. Tehnologija koju je Končar KET donirao FEIT-u zapravo je softver vlastite proizvodnje zvan Proza Net. Taj softver omogućuje upravljanje različitim vrstama elektrana, uključujući vjetroelektrane i solarne elektrane.

Proza Net koristi se u Hrvatskoj i inozemstvu. Mišo Jurković, predsjednik Uprave KET-a navodi da sustav koji su donirali kroz svoju modularnost i otvorenost nudi više od klasičnih SCADA sustava.  

"Ovaj je projekt potvrda već tradicionalne suradnje Končara s visokoobrazovnim institucijama. Nadamo se da će rezultat zajedničkog djelovanja na ovom području biti i unapređenje suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u Makedoniji gdje je Končar tradicionalno prisutan", kaže Jurković. Dekan FEIT-a Dimitar Taskovski kaže da je Končar KET druga ugledna međunarodna kompanija koja je poduprla razvoj njihova centra.

Komentirajte prvi

New Report

Close