Končar KET Makedoncima donira upravljački softver

Končarevi stručnjaci pomažu kolegama u Skopju/Petar Glebov/PIXSELL Končarevi stručnjaci pomažu kolegama u Skopju/Petar Glebov/PIXSELL

Novom centru za transfer tehnologije i inovacije rješenje za razvoj pametnih energetskih mreža.

Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) donirao je makedonskom pandanu FER-a, Fakultetu elektrotehnike i informacijskih tehnologija (FEIT), tehnologiju za razvoj rješenja za pametne energetske mreže, takozvani SmartGrid.

FEIT u Skopju podiže vlastiti Centar za transfer tehnologije i inovacije kroz koji planira surađivati s velikim partnerima iz industrije, poput Končar KET-a. Plan im je raditi na znanstveno-istraživačkim projektima te izravno surađivati sa stručnjacima i laboratorijima u sklopu novog FEIT-ova centra. Tehnologija koju je Končar KET donirao FEIT-u zapravo je softver vlastite proizvodnje zvan Proza Net. Taj softver omogućuje upravljanje različitim vrstama elektrana, uključujući vjetroelektrane i solarne elektrane.

Proza Net koristi se u Hrvatskoj i inozemstvu. Mišo Jurković, predsjednik Uprave KET-a navodi da sustav koji su donirali kroz svoju modularnost i otvorenost nudi više od klasičnih SCADA sustava.  

"Ovaj je projekt potvrda već tradicionalne suradnje Končara s visokoobrazovnim institucijama. Nadamo se da će rezultat zajedničkog djelovanja na ovom području biti i unapređenje suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u Makedoniji gdje je Končar tradicionalno prisutan", kaže Jurković. Dekan FEIT-a Dimitar Taskovski kaže da je Končar KET druga ugledna međunarodna kompanija koja je poduprla razvoj njihova centra.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!