Končar gradi podatkovni centar HT-a za 60 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2012. u 22:01
Darinko Bago, predsjednik Uprave grupe Končar/PIX

Novi podatkovni centar veličine 1000 kvadrata namijenjen novim cloud uslugama HT će u rad pustiti u listopadu iduće godine.

Hrvatski telekom za 60 milijuna kuna naručio je od Končar grupe izgradnju podatkovnog centra u Zagrebu veličine tisuću kvadrata koji će koristiti za pružanje novih cloud usluga. Podatkovni centar bit će izgrađen po Tier 3 standardu, a s radom bi trebao početi u listopadu iduće godine.Prema agenciji IDC Adriatics cloud tržište u Hrvatskoj lani je naraslo za 40,7 posto na 100 milijuna kuna i među najbržerastućim je segmenatima ICT tržišta.

Za krajnje korisnike
Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a istaknuo je da svoj ukupno treći podatkovni centar grade kako bi se pripremili za pružanje ICT usluge za krajnje korisnike koje će tek plasirati na tržište."Predani smo ulaganjima u nove ICT tehnologije pa smo stoga nedavno kupili digitalnu dividendu za 120 milijuna kuna, a mrežu četvrte generacije pustili smo u rad prije više od pola godine i ovo je nastavak naših ulaganja", kaže Mudrinić.Dodao je da su Končar izabrali zbog dugogodišnje suradnje i iskustva u sličnim visokotehnološkim projektima. Konačar će novi podatkovni centar opremiti s transformatorskim i agregatnim stanicama, postrojenjima srednjeg i niskog napona, sustavima grijanja, hlađenja i klimatizacije. Na poslu, koji će obuhvatiti i pomoćne sustave, radit će i druga Končarova društva. Naime, prema standardu Tier 3, uz svo fizičko osiguranje i neprekidan pristup internetu, podatkovni centar mora imati višestruko redundantne sustave za hlađenje i električnu energiju, a sve kako se ne bi dogodilo da dnevno bude nedostupan više od 94 minute godišnje, odnosno oko 15 sekundi dnevno.

Treći u nizu
Darinko Bago, predsjednik Uprave grupe Končar kaže da se nada i drugim poslovima s HT-om, posebno u području nadzora i upravljanja vodom. "Končar je zato što 60 posto prihoda ostvaruje na stranim tržištima poznat kao izvoznik, ali manje je poznato da su u našem izvozu visoko zastupljene ICT tehnologije i zato nam je ovaj posao značajan", kaže Bago.HT je lani zaključio konsolidaciju svojih devet podatkovnih centara pa ih trenutno ima dva od kojih je jedan u Zagrebu, a drugi u Varaždinu. "Sad gradimo treći, a gradit ćemo ih još ovisno o potrebama tržišta", zaključuje Mudrinić.

Tržište p. centara

Nijedan certificiran

U Hrvatskoj vlastite podatkovne centre imaju kompanije poput Agrokora, zatim veći operateri poput HT-a, Vipneta, Optima telekoma, Metroneta i H1 telekoma, pa razna ministarstva te tri privatne tvrtke Markoja, odnosno Altus IT, Megatrend i Datacross u vlasništvu Podatkovnog centra Križ. Međutim, prema svjetskim certifikatorima, kao što je američki Uptime Institute, u Hrvatskoj nema niti jednog podatkovnog centra koji je industrijski certificiran. Zasad je certifikaciju najavio jedino Datacross koji se otvara u četvrtak.

Komentirajte prvi

New Report

Close