Končar ET i PIK Vrbovec najbolji među velikima

Autor: Saša Vejnović , 13. prosinac 2010. u 22:00

Među srednjim tvrtkama laureati su Geofoto i Iskra, a među malima Elektrokem i Signalgrad

Končar – energetski transformatori i PIK Vrbovec dobitnici su plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava, koje im je u ponedjeljak dodijelila HGK – Komora Zagreb. Zlatne kune zagrebačke HGK dobile su tvrtke Geofoto i Iskra u kategoriji srednjih trgovačkih društava, dok su među malim društvima najuspješnijima proglašene Elektrokem i Signalgrad. Melita Pavlek-Moćan, autorica preparata i voditeljica proizvodnje u tvrtki Cosmel, vlasnica je Zlatne kune za inovacije, a posebna priznanja dobile su i Drvna industrija Novoselec u povodu osamdesete te Tekstilpromet u povodu šezdesete obljetnice uspješnog poslovanja.

Porasli četiri puta od 2005.
“Prije pet godina, kada sam prvi put primio ovu nagradu, Končar – Energetski transformatori su ostvarili ukupan godišnji prohod od 320 milijuna kuna. U tih pet godina narasli smo četiri puta i zaposlili smo oko 200 novih radnika”, rekao je Ivan Miličić, generalni direktor tvrtke Končar – Energetski transformatori, dodajući kako nagrađene tvrtke pokazuju da se može uspješno poslovati i u ovim kriznim vremenima. Njegova je tvrtka lani ostvarila 1,3 milijarde kuna prihoda (97,4 posto na inozemnom tržištu), a dobit je iznosila 194 milijuna kuna.PIK Vrbovec, koji se od 2005. godine nalazi u sustavu Agrokora, zapošljava 1600 radnika. Lani je uprihodio 1,5 milijardi kuna, a ostvarena je dobit od 89 milijuna kuna. Iste je godine kompanija uložila 76,7 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje i razvoj, dok je u protekle tri godine ukupno uloženo 455,7 milijuna kuna.

Nadoknađeni harač
Geofoto je lani zapošljavao ukupno 146 radnika, prihod im je iznosio 117 milijuna kuna, a dobit 41,9 milijuna kuna. Iskra iz Sv. Ivana Zeline proizvodi kemijske proizvode, uglavnom boje i premaze. Danas imaju 146 zaposlenika, prihod im je lani iznosio 55 milijuna kuna, a dobit 880 tisuća kuna. Elektrokem i Signalgrad, koje su dobile nagradu u kategoriji malih društava, ostvarile su 35 odnosno 31 milijun kuna prihoda te dobit od 4,2 odnosno šest milijuna kuna. Signalgrad, koji izrađuje prometnu signalizaciju, lani je investirao 5,2 milijuna kuna, a tvrtka je iz svoje dobiti radnicima nadomjestila iznos koji su zaposlenici izgubili takozvanim “haračem”.“Ovogodišnji dobitnici su pokazali izuzetne poslovne rezultate u primjeni novih tehnologija, izvoznim postignućima, zapošljavanju i inovativnosti. To je tim važnije jer poslovanje u uvjetima globalne ekonomske krize zahtjeva takve vrhunske menadžerske sposobnosti upravljanja poslovnim procesima i usmjeravanja razvoja, a što su osobine nagrađenih kompanija”, rekao je Zlatan Fröhlich, predsjednik HGK – Komore Zagreb.

Loša godina

Pali prihodi i ulaganja
U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji smanjeni su za 6,8 posto, broj zaposlenih pao je za 4,9 posto, a investicije su smanjene za 34,2 posto, rekao je Zlatan Fröhlich, predsjednik HGK-Komore Zagreb. Ohrabruje ga oporavak izvoza koji je povećan za 6,8 posto kao i porast broja poduzetnika za 3,2 posto i blagi rast industrijske proizvodnje u srpnju i kolovozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close