Klimaoprema ugovorila posao u Rusiji vrijedan pola milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 31. ožujak 2008. u 06:30

Predsjednik Mesić ponudio je samoborskoj tvrtki pomoć pri izlasku na tržišta Libije, Kazahstana i Azerbajdžana

Tvrtka Klimaoprema iz Samobora ugovorila je proizvodnju i montažu 15 operacijskih dvorana za Rusku Federaciju. Kako pojašnjava Helena Hrastnik iz Klimaopreme, ugovor je vrijedan 500.000 eura, a potpisan je sa 24. bolnicom u Moskvi. Ugovorom je predviđeno da rok za realizaciju projekta bude šest mjeseci te bi dvorane trebale biti montirane već na jesen. Istovremeno, navode iz Klimaopreme, u završnoj fazi su pregovori, s velikim izgledima za uspješan kraj po samoborsku tvrtku, o izgradnji laboratorija na Moskovskom institutu MGU, također u Ruskoj Federaciji. Vrijednost radova je 4,5 milijuna eura, a uključuju projekt, izvođenje i validaciju laboratorija s Cleanroom technology sustavima, što podrazumjeva potpuno čiste sterilne prostore. U Samoboru pojašnjavaju da su operacijske dvorane za moskovsku bolnicu izrađene najsuvremenijom tehnologijom, s panelima izrađenim od kerrocka, materijala korištenog u svemirskoj tehnologiji, koji garantira maksimalnu sterilnost unutrašnjosti operacijske dvorane.

Klimaoprema je do sada proizvela i ugradila 60-ak operacijskih dvorana najvišeg svjetskog standarda u Hrvatskoj i zemljama regije, od toga 36 dvorana u KBC Rebro u Zagrebu, šest dvorana u Splitskoj bolnici, kao i u mnogim drugima. Hrastnik napominje da su operacijske dvorane i čisti prostori najvišeg svjetskog standarda razvijeni i usavršeni u Klimaopremi, kao što se i kompletna proizvodnja dijelova radi u njihovim pogonima. Samoborska tvrtka Klimaoprema jedan je od najvećih proizvođača opreme za klimatizaciju i ventilaciju u Hrvatskoj s godišnjim prihodom od 50-ak milijuna kuna, koliko je zabilježeno u 2007. godini. Iako za sada u izvozu ostvaruje samo oko 15 posto ukupnoga prihoda, plan je da do 2012. godine taj udjel dosegne 50 posto, a rusko tržište bi trebalo biti samo početak ekspanzije. Strategija osvajanja stranih tržišta u samoborskoj tvrtki temelji se na sudjelovanju na svim važnijim specjaliziranim sajmovima u Europi, prije svega u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. U periodu od tri do četiri godine planiran je agresivan proboj na strana tržišta radi izvoza u 30-ak zemalja i udjela u ukupnom prihodu od 50 posto, što bi, prema zacrtanom planu, sa sadašnjih milijun eura izvoza trebalo do 2012. god porasti na oko 10 milijuna eura.

Mesić podupire izvoz

Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je proteklog tjedna Klimaopremu. Mesić je tom prilikom predstavio direktoru Klimaopreme Branku Duvnjaku svoju mogućnost u podupiranju osvajanja stranih tržišta. Ponudio je svoju preporuku na idućim susretima sa stranim delegacijama Kazahstana, Azerbajdžana i Libije.

Komentirajte prvi

New Report

Close