Kika ulaže u Splitu 60 mil. eura

Autor: Ana Lučin , 28. listopad 2010. u 22:00

U austrijskoj tvrtki ne žele potvrditi cijenu, ali kažu da je riječ o ‘dvoznamenkastom milijunskom iznosu’

Austrijski trgovački lanac za prodaju namještaja Kika u Splitu uskoro namjerava otvoriti novi prodajni centar. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o investiciji vrijednoj oko 60 milijuna eura. Iako su u Kiki potvrdili da u Splitu otvaraju novu poslovnicu, o detaljima novoga poslovnog pothvata nisu željeli govoriti.

‘Rat cijenama’
“O vrijednosti investicije možemo reći samo da je riječ o dvoznamenkastom milijunskom iznosu. Točniji podaci, nažalost, ne mogu biti napravljeni. Nismo još u mogućnosti izlaziti s detaljnijim informacijama jer je cijeli postupak u vezi s realizacijom projekta još u tijeku”, kazala je Ivana Spajić iz Kike. Austrijska kompanija u Hrvatskoj je prisutna od 2006. kada je na zagrebačkom Jankomiru otvoren prvi prodajni centar, koji se prostire na 30.000 četvornih metara. Investicija je bila vrijedna 43 milijuna eura. Ulazak austrijskoga giganta na hrvatsko tržište uzrokovao je među trgovcima namještaja i opreme za kućanstvo nadmetanje za kupce i “rat” cijenama. Kika tako i danas otvoreno “ratuje” s Lesninom, a početkom 2008., nakon najave da će slovenska vlada privatizirati Lesninu, spekuliralo se da je zainteresirana za kupnju udjela u toj tvrtki. Kika u Hrvatskoj ukupno zapošljava oko 250 djelatnika. Za sada posluje i u Slavonskom Brodu, u kojem je prošle godine na 5000 četvornih metara otvoren Cash&Carry centar. Osim najave otvaranja poslovnice u Splitu, u Kiki poručuju da će još jedan prodajni centar otvoriti u Zagrebu. Kika svoj uspjeh duguje konceptu samoposluživanja. Kupcima su, u skladu s tadašnjim trendovima, ponudili mogućnost da sami preuzmu i sklope namještaj. Od trgovine u Beču u samo tri desetljeća Kika se razvila u jednu od vodećih europskih kuća namještaja. Do sada je otvoreno više od 60 centara u Europi.

Ušli i u Rusiju
Samo u Austriji Kika ima 32 centra za uređenje doma. U Mađarskoj i Češkoj prisutna je sa 12 centara, a posluje i u Slovačkoj, Srbiji i Rumunjskoj. U beogradski prodajni centar, otvoren prošle godine, uloženo je 30 milijuna eura, a zaposleno je dvjestotinjak djelatnika. Ukupno zapošljava oko 8,2 tisuće radnika, a od 2006. nudi mogućnost franšiznog poslovanja, pa je od 2009. i u Rusiji u kojoj ima tri prodajna centra. Također bi početkom iduće godine trebala biti otvorena i prva poslovnica u Izraelu, nedaleko od Tel Aviva.

O kompaniji

Naslijedio oca
Kika Leiner Group vodeća je grupacija za prodaju namještaja na austrijskom tržištu. Kompanija je osnovana 1973. u Beču. Već četiri generacije u stopostotnom je vlasništvu obitelji Koch. Direktor je Paul Koch koji je na toj funkciji naslijedio oca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kad se kaže rat, to asocira na neko izvanredno, nenormalno stanje, dok je cjenovna konkurencija apsolutno najnormalnija stvar koja postoji, na dobrobit je i krajnjih kupaca i gospodarstva jer tjera tvrtke na razvoj, a ne dopušta stagnaciju.

ajd baš da vidimo hoće li ovj projekt blokirati “ekolozi”, “sindikalisti” i drugi reketari, u svakom normalnom kutku svijeta bio bi dočekan sa zadovoljstvom.

New Report

Close