Keter grupa ulaže 7 mil. eura

Autor: Bernard Ivezić , 31. svibanj 2012. u 22:00

Novi telekom za sada ima dozvolu za pružanje fiksnih usluga u Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Lici

Novi fiksni operater Keter Air u četvrtak je u riječkom Tower Centru otvorio prvu poslovnicu i počeo s radom. Denis Bolčina, suosnivač slovenske investicijske grupe Keter, kaže da u iduće dvije do tri godine planiraju uložiti u hrvatsko poslovanje sedam milijuna eura. Pojašnjava da u Hrvatskoj vide dobru priliku za razvoj bežične mreže nove generacije kojom će nuditi triple-play usluge. “Hrvatska je zanimljiva za ulaganja u telekomunikacije, ali ne tamo gdje već postoji izgrađena žičana mreža, već tamo gdje građani i tvrtke i danas nemaju brzi internet i kvalitetne usluge digitalne televizije”, pojašnjava Bolčina.

Pronašli nišu
Dodaje da se na tim područjima može zaraditi tako da se pruži tehnički kvalitetna usluga za isti iznos kao da je korisnik u nekom gradu u kojem ima veći izbor operatera. No, pojašnjava, ključ je u tome da ste jedini koji to nuditi, a kako se može doznati u HAKOM-u, nitko drugi nije pokazao isti interes kao Keter Air. U Sloveniji tvrdi da se 20 posto tvrtki i građana nalazi u područjima na kojima ne mogu dobiti napredne telekomunikacijske usluge, a u Hrvatskoj čak 30 do 40 posto građana živi na takvim područjima. Novi fiksni operater zasad ima dozvolu za pružanje fiksnih telekomunikacijskih usluga u Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Lici, za što će u idućih pet godina izdvojiti pet milijuna kuna. Regulator HAKOM navodi da je operater dobio tu dozvolu, između ostalog, na temelju najave da će zaposliti barem sedam stručnjaka i da će u pet godina imati barem 14.000 korisnika s čim bi poslovao pozitivno. Direktor poslovanja za Hrvatsku je Boris Stipetić, inače bivši direktor regulative B.neta. Karijeru u telekomunikacijskoj industriji započeo je kao tehnički direktor DCM-a gdje je bio zadužen za gradnju iste one mreže preko koje Vipnetov B.net danas uz televizijske pruža i internetske i druge usluge. Stipetić kaže da će im naglasak biti na triple-play usluzi i da će se truditi da svim korisnicima ponude uslugu u roku od 14 dana od potpisivanja ugovora.“To možemo ostvariti jer se naša usluga koristi odašiljačima i antenama tako da ne ovisimo ni o čijoj infrastrukturi, a u prvom valu pokrili smo Rijeku, no obećanje od 14 dana vrijedi za sve građane i tvrtke u tri županije u kojima imamo dozvolu”, kaže Stipetić. Pojašnjava da će osim na krajnje korisnike ciljati na poduzetnike koji se bave turizmom. Navodi da tu postoji velik potencijal, posebno u regijama koje pokrivaju svojim uslugama, jer ima velikih turističkih kompleksa čiji gosti ljeti ne mogu uopće dobiti internet preko wifija ili je on vrlo loše kvalitete. “Naše rješenje omogućava da takve tvrtke odmah riješe taj problem na zadovoljstvo svojih gostiju, i to već ove sezone”, kaže Stipetić.

Od Slovenije do Brazila
Do sada je Keter Air već zaposlio pet radnika u uredima u Zagrebu i Rijeci, a plan im je povećati broj zaposlenika istodobno s rastom potražnje za njihovim uslugama. Kako tumači Denis Bolčina, suvlasnik Keter grupe, tvrtka Keter Air nastala je kao zajedničko ulaganje slovenskog proizvođača telekomunikacijske opreme Globtela, kojeg je osnovao bivši vlasnik Amis telekoma, i Keter grupe. “Cilj nije prodaja Air tehnologije preko koje se pružaju naše usluge, već izgradnja međunarodnoga telekomunikacijskog operatera kroz vlastita i zajednička ulaganja na raznim tržištima od Slovenije i Hrvatske pa sve do Rusije, Kazahstana, afričkih zemalja i Brazila”, zaključuje Bolčina.

Poslovanje

Telekomunikacije i energetika
Denis Bolčina, suvlasnik Keter grupe kaže da ulažu u obnovljive izvore energije i telekomunikacije i da su u oba područja aktivni u Hrvatskoj. U telekomunikacije ulažu preko Keter Aira, a u energetiku kroz Keter Organicu, slovenskog proizvođača plinskih elektrana na bio-otpad. “U Sloveniji smo već instalirali elektrane snage 15 MW, a u Hrvatskoj nam je ambicija ove godine otvoriti tri gradilišta u zajedničkoj investiciji s većim lokalnim poljoprivrednicima na kojima bismo postavili elektrane snage 2-3 MW”, kaže Bolčina. Tri partnera investitora u Keter grupi su Denis Bolčina, Marijan Kolar i Tom Begović, koji je rodom iz Osijeka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Keter grupa je skupina lopova, u Sloveniji su upleteni u veliku aferu koju istražuje slovenska policija a i u Hrvatskoj su krenuli sličnim putem.

New Report

Close