Kamatne stope neće odmah pasti kada Hrvatska uđe u EU

Domaće bankovno tržište danas se može smatrati zrelim pa će ubuduće fokus banaka biti na kvaliteti i širini proizvoda

Za razliku od realne ekonomije financijski sektor ulaskom u Europsku uniju neće doživjeti dramatičan preokret. Financijske usluge, naime, jedan su od dijelova gospodarstva koji je najviše prilagođen europskim poslovnim standardima i zakonskoj regulativi. Upravo stoga što su najvažnije poluge financijskog sustava - banke - u vlasništvu europskih bankovnih grupacija, vlasnici već godinama preslikavaju modele poslovanja, procedure i metode procjene rizika. “I prije ulaska u EU banke u Hrvatskoj zapravo su već u EU”, ilustrira glavni ekonomist Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić.

Jesu li domaće banke spremne za konkurenciju iz EU? Za razliku od konkurencije u Europi one nemaju problem manjka kapitala, štoviše prosječna kapitaliziranost gotovo je trostruko veća pa ne treba očekivati veća ulaganja u sektor. Prosječna akedvatnost kapitala domaćih banaka krajem rujna 2011. bila je čak 19,27 posto. Veće banke nemaju razloga biti nervozne, no manje banke, pa i one srednje veličine, i dalje su troškovno manje konkurentne te se očekuje jači val konsolidacije. “Danas i nema puno kupaca u Europi jer su banke orijentirane na nove regulatorne i vlastite kapitalne zahtjeve te restrukturiranje bilanci pa ‘navalu’ nove konkurencije kratkoročno ne treba očekivati”, kaže Stojić. Izostanak jakoga kupca primorat će manje banke da udruže snage u okrupnjivanju, što se već počelo događati, pa se već mjesecima pregovara. Istodobno, kažu naši sugovornici, može se očekivati ulazak novih neeuropskih igrača na tržište. Prije se od ulaska u EU najviše očekivala jača prekogranična konkurencija, no danas su očekivanja ublažena, a najveće i najkvalitetnije kompanije već imaju pristup takvom financiranju. “Korporativno prekogranično financiranje neće bitno ojačati ulaskom u EU zbog pooštrene regulacije, reduciranih srednjoročnih izgleda za hrvatsko gospodarstvo i daljnjeg razduživanja”, smatra Stojić. Nakon faze intenzivnog rasta domaće bankovno tržište danas se može smatrati zrelim pa će ubuduće fokus banaka biti na kvaliteti i širini proizvoda kao i na upravljanju rizicima i štednjom.

Upravo će o potpori inozemnih vlasnika ovisiti brzina i širina novih proizvoda. Zbog neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima domaće će se banke okrenuti financiranju iz vlastitih sredstava i štednje. Zbog globalne nervoze malo je vjerojatno da će ulaskom u EU znatno pasti kamatne marže. “Još imamo visok rizik zemlje, smanjili su se strani izvori financiranja pa kamatne stope u Hrvatskoj i zemljama EU neće se vidljivije približiti. Ipak, slaba potražnja za kreditima bit će poticaj bankama da snižavaju kamatnu maržu, no krajnji efekt ovisit će o regulatornom trošku koji je u nas relativno viši nego u EU”, drži glavni ekonomist SG - Splitske banke Zdeslav Šantić.Bilo kakve prognoze o budućnosti nemoguće je davati, kažu naši sugovornici, no u dogledno vrijeme konvergencija je neizbježna. “U tri do pet godina nakon punopravnog članstva očekujem rast rejtinga, pad rizika zemlje, pad aktivnih kamatnih stopa i lakši pristup kapitalu na međunarodnim tržištima kao i veću šarolikost financijskih aranžmana zbog čega će se domaće financijsko tržište produbiti”, smatra Luka Brkić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

I prije ulaska u EU naše su banke već zapravo u Uniji
Hrvoje Stojić Hypo banka

Unutar pet godina očekujem lakši pristup kapitalu
Luka Brkić, FPZ

Slaba potražnja za kreditima možda smanji kamate
Zdeslav Šantić, SG - Splitska banka

Komentari (3)
 • vodoinst
  vodoinst 8:31 18.1.2012.

  Slaba potražnja za kreditima sigurno će smanjiti kamate na štednju…. - to je želio izjaviti Narcis Šantić ali se krivo izrazio

 • xxyyzz
  xxyyzz 20:29 17.1.2012.

  ha ha ha … neće odmah pasti nego malo kasnije, je li?
  nemoš vjerovat koja debilana

 • Nostraduru
  Nostraduru 20:12 17.1.2012.

  Naravno da neće pasti jer se nema što uloviti na tržištu bez novca.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve