Još bez odgovora na pitanje ostaje li Borealis u igri

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2018. u 14:05
Neizvjesnost u Kutini/Željko Lukunić/PIXSELL

Ponuda Austrijanaca istekla je zadnjim danom ožujka, akcija koordinacija ulagača u rukama M. Dalić.

Ponuda austrijskog proizvođača mineralnih gnojiva Borealisa za ulaganje u Petrokemiju sa zadnjim danom ožujka je istekla, a o tome da li je njezina valjanost u međuvremenu produljena i računa li se na Austrijance u kombinaciji za spašavanje Petrokemije, ni u Zagrebu, ni u Kutini formalnih informacija jučer nije bilo.

Komunikacija je sa svih strana zatvorena, a iz krugova Borealisa čuje se tek da su njihove pozicije nepromijenjene u odnosu na prošli tjedan, kada se, pak, slalo poruke kako su sve karte u rukama Vlade. 

Vođenje pregovora za rješavanje slučaja Petrokemije preuzela je potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ona bi u narednim danima trebala iskoordinirati sve ulagače koji su dosad iskazali zanimanje za Petrokemiju kako bi se postigla suglasnost oko njihovih daljnjih pozicija u postupku dokapitalizacije kutinske tvrtke, koja je u stand-by poziciji još od kraja prošle godine. Petrokemiji bi izdavanjem novih dionica cilj bio prikupiti minimalno 400 milijuna kuna novog kapitala, a Borealis je bio spreman ući sa 140 milijuna.

U ranijoj kombinaciji Petrokemijini opskrbljivači plinom PPD i Ina trebali su sudjelovati svaki s po 125 milijuna kuna, a preostalim iznosima trebali su pridonijeti Janaf, HEP i mirovinci. Borealisova ponuda u početku nije bila razmatrana, zbog određenih uvjetovanja, no kako se Ina počela premišljati i povlačiti iz procesa i Borealis je došao u obzir. Trenutno se, očigledno, samo taktizira od svih uključenih u ovaj proces. 

Komentirajte prvi

New Report

Close