Jeftinije i brže slanje pošiljki u EU i u Hrvatsku

Autor: Andreja Šantek , 11. srpanj 2013. u 15:14
Pošiljke će se ubuduće brže isporučivati/FOTOLIA

Zahvaljujući pojednostavljenoj carinskoj proceduri i smanjenju troškova za 40 do 50 posto očekuje se snažan rast u prometu međunarodnih paketa.

Jedan od vodećih pružatelja kurirskih usluga, DPD Croatia, zahvaljujući pojednostavljenju carinskih procedura očekuje snažan rast u prometu međunarodnih paketa nakon 1. srpnja.

Naime, ulazak Hrvatske u Europsku Uniju dramatično je pojednostavnio i ubrzao isporuku paketa u Hrvatsku i iz Hrvatske prema europskim zemljama, a DPD očekuje značajne pogodnosti za svoje klijente jer više nema dugotrajnog i skupog postupka carinjenja za robu koja se prevozi između Hrvatske i 27 drugih država članica EU što će dovesti do znatnog smanjena troškova za međunarodni prijevoz. Osim troškova koji su od početka srpnja manji za čak 40 do 50 posto, kažu u DPD-u, značajno je smanjeno i tranzitno vrijeme i to u nekim slučajevima čak za tri do četiri dana. Drugim riječima, bit će vrlo konkurentni u pogledu vremena isporuke, primjerice dva dana do Austrije i Njemačke, te 24-satna usluga između Hrvatske i Slovenije.

"Slanje paketa u i iz Hrvatske dosad nije bilo toliko privlačno jer su troškovi carinjenja po paketu bili previsoki, a često su se i mijenjali. Također se događalo da je paket iz Hrvatske ponekad čekao i do deset dana na našem skladištu zbog carinske papirologije. Stoga su promjene na tržištu koje su uslijedile pristupanjem Hrvatske EU veliko olakšanje za naše poslovanje, a samim time i za naše klijente", kaže Igor Jakovljević, direktor DPD Croatia, dodajući da tvrtka očekuje da će međunarodni paketi činiti oko 25 do 30 posto volumena u idućoj godini. DPD Croatia u 100-postotnom je vlasništvu Geoposta, express divizije francuske nacionalne pošte La Poste, a posljednjih se godinu dana pripremao za ulazak Hrvatske u EU i previđeni rast. Tako je tvrtka proširila skladište u Zagrebu, povećala broj zaposlenih za 40 posto te su uvedeni novi, moderniji, mobilni skeneri za vozače. Flota DPD vozila će do kraja 2013 porasti za dodatnih 25 do 30 posto, najavljuju u tvrtki. U 2012. godini, kažu, rast volumena i prodaje bio je veći od 20 posto, a za ovu i sljedeću godinu planovi DPD Croatia još su ambiciozniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close