Jedna od najbrže rastućih hrvatskih tehnoloških tvrtki otvara vrata svog novog ureda

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2017. u 10:45
Foto: foto press

Zbog konstantnog rasta i zapošljavanja Axilis, agencija za dizajn i razvoj softvera, uselio se u novi poslovni prostor ne toliko poslovne atmosfere.

Da je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) jedna od grana gospodarstva u Hrvatskoj koja ostvaruje najveće prihode, potvrđuje i brzi rast tehnološke tvrtke Axilis koja je ostvarila 22. mjesto na Deloitteovoj ljestvici najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi, odnosno 3. mjesto u Hrvatskoj.

Bruno Kovačić, koji je prije punih 5 godina osnovao Axilis želio je novi (treći po redu) ured urediti prema potrebama i željama zaposlenika. Budući da je dobro upoznat s kulturom i atmosferom vodećih tehnoloških tvrtki u SAD-u, jer je otvorio ured i u New Yorku, Kovačić je iste želio prenijeti u zagrebački ured: “Tehnološke kompanije u svijetu vode brigu o svojim zaposlenicima i jako im je važno kako se osjećaju na poslu. Iako je taj trend u hrvatskim uredima još relativno novi, imao sam jasnu viziju što želim postići u novom uredu.”

Industrijski dizajn prema uzoru na njujorške i bostonske urede vodećih tehnoloških kompanija

Kako bi realizirao tu viziju Kovačić i njegov dizajnerski tim, inspirirani njujorškim i bostonskim uredima, dizajnirali su ured u industrijskom stilu. Iako su karakteristike ovog stila betonski zidovi i transparentne instalacije, pronalazak idealnog poslovnog prostora bio je prilično mukotrpan. Sad kad je ured u potpunosti uređen, Kovačić se voli našaliti: “Dok smo još tražili prostor, svaki je najmodavac hvalio svoj i govorio kako je ‘odlično uređen’ na što je naše prvo pitanje bilo ‘smijemo li ogoliti zidove do betona i krenuti s uređenjem od nule?’. Toliko šokiranih lica nismo vidjeli nikad u životu.”

Nakon prerastanja dosadašnjih ureda, Kovačić je odlučio da će novi biti multifunkcionalan: „Dugo sam raspravljao s dizajnerima interijera kako dizajnirati ured u kojem će zaposlenici željeti raditi i odlučio sam investirati u novi prostor. Kvaliteta rada mi je vrlo važna. Kako bi pojedinačno, ali i timski bili što konkurentniji i uspješniji, svojim zaposlenicima želim pružiti najbolje uvjete za rad. Iz iskustva znam da je svaki put prilikom useljenja u novi prostor porasla produktivnost, ali i opće zadovoljstvo članova tima.”

Open space

Iako tim brzo raste, Kovačić želi zadržati istu razinu bliskosti među zaposlenima: „Otpočetka smo bili dobar tim koji nije samo radio, već se i puno zabavljao. Mislim da je jako važno zadržati prijateljsku, opuštenu kulturu u uredu i zato smo se odlučili na open space. I da, nismo se odlučili za open space samo zašto što je u trendu, već zbog veće povezanosti i komunikacije među članovima tima koji zajednički rade na projektima. Isto tako, open space ima i negativne strane, poput nedostatka privatnosti ili previše buke, ali smo ih uspjeli eliminirati dodatnim, zvučno izoliranim prostorijama.”

Raspored ureda

Uz prostrani prostor za rad, ured ima kuhinju nešto većih dimenzija, dnevni boravak – ili kako ga Axilisovci zovu “chill zona”, sobu za sastanke, 2 skype sobe, kreativni kutak s ploča-zidom za crtanje i direktorov ured.

Kuhinja je gotovo centralna prostorija u rasporedu ureda. Kovačić se kroz smiješak našalio kako ljubav i posao idu kroz želudac te nadodao kako je to istina jer kuhinja nikad nije prazna. Osnivač Axilisa nije želio običnu kuhinju niti izgledom niti ograničenom ulogom – samo za zajedničke obroke, već ugodnu i zvučno izoliranu prostoriju gdje se održavaju tjedni meetupovi. Kovačić dodaje: „Tjedni interni meetupovi koje mi nazivamo “Chch” već su postali sastavni dio kulture Axilisa, a uskoro će postati javni što me posebno veseli jer vjerujem da će teme biti vrlo interesantne programerima i studentima koji će moći ponešto i naučiti.“

Osim kave i čajeva koje ispijaju u kuhinji, ispijaju ih i u chill zoni zavaljeni u vrećama za sjedenje u raznim bojama. Oni malo veseliji aktivnije provode svoje pauze uz pikado i dogovore o zajedničkim aktivnostima nakon posla kojima se posebno vesele. No, uz red druženja i zabave dolazi i red rada. Za sve one kojima treba mir i tišina bilo za koncentraciju ili konferencijske pozive, u uredu postoje dvije skype sobe i prostorija za sastanke. Sve su tri zvučno izolirane i ograđene staklenim stijenama kako se ne bi narušio open space ureda.

Da vrijeme dosadnih ureda polako postaje stvar prošlosti potvrđuju sve češći primjeri moderno uređenih poslovnih prostora u kojima se zaposleni osjećaju slobodno kao doma. Opuštena atmosfera ne samo da čini zaposlenike sretnima i zadovoljnima, već ih dodatno motivira na rad. Axilis konstantno raste i traži nove članove ekipe s kojima će brainstormati uz igranje pikada. Vjerujemo da bi voljeli raditi u ovakvoj poslovnoj atmosferi, jer mi bi.

Komentirajte prvi

New Report

Close