Jedinstveno hrvatsko vozilo Muvo čisti, pere, kosi, podrezuje i zalijeva

Autor: Ksenija Kale , 21. svibanj 2012. u 22:00

Vozilo bez konkurencije u svijetu trebalo bi u prodaju krenuti početkom sljedeće godine, a cijena će mu biti između 60 i 65.000 eura

Tvrtka Rasco iz Kalinovca pokraj Đurđevca jučer je predstavila malo vozilo Muvo namijenjeno komunalnim radovima. Muvo može obavljati mnoštvo komunalnih poslova, od čišćenja cesta i odvoza smeća preko održavanja zelenih površina i javne rasvjete do čišćenja snijega, pa i gašenja požara na mjestima na koja ne mogu doprijeti standardna vatrogasna vozila. Vozilo bez konkurencije u svijetu trebalo bi u prodaju krenuti početkom sljedeće godine, a cijena će mu biti između 60 i 65.000 eura, bez priključaka.

Frane Franičević, predsjednik Uprave Rasca, kaže da su za razvoj takvog vozila u potpunosti zaslužni domaći stručnjaci iz njegove tvrtke. Za to su im trebale tri godine rada i milijunski novčani iznosi. “Ovo je vozilo jedinstveno zbog brze promjene priključaka, a zahvaljujući tim alatima može obavljati više od stotinu radnji. Posebno je prilagođeno uvjetima korištenja u ograničenom prostoru gradskih ulica, a istodobno i dovoljno snažno za najzahtjevnije radove”, pojašnjava Franičević.Voditelj projekta Ivica Ivanic napominje da je Muvo pogodan za širok spektar radova. Širok je svega 1,3 metra, dug 3,9 i visok dva metra, a može ponijeti tri tone, što mu omogućuje prolazak uskim gradskim ulicama. Brza promjena priključaka, koje jedna osoba može promijeniti za samo pet minuta, daje vozilu fleksibilnost tijekom cijele godine.

Muvo je namijenjen službama za zimsko održavanje te za čišćenje i održavanje čistoće, tvrtkama koje se bave održavanjem zelenih površina, čišćenjem i pranjem ulica te čišćenjem zračnih luka, ali i malim gospodarstvima. Može kositi travu, čistiti ili prati ulice i pločnike, zalijevati ukrasno bilje i cvijeće, održavati javnu rasvjetu ili uređivati grane drvoreda. Također može postavljati novogodišnje ukrase, servisirati odvodne i kanalizacijske sustave, odvoziti smeće, čistiti snijeg i solju posipati ulice i nogostupe, ali i gasiti požar u urbanim sredinama gdje ne mogu doprijeti standardna vatrogasna vozila, nabraja Ivanic. “Nedostatke takvih vozila kod konkurencije pretvorili smo u prednosti koje naše vozilo čini ekonomičnijim u uvjetima nedostatka prostora. Pazili smo da vozač može lako ući u vozilo i u zimskim uvjetima”, tvrdi Ivanic. Muvo je nedavno predstavljen i na međunarodnom sajmu IFAT u Münchenu gdje je privukao veliku pozornost posjetitelja i unio nervozu u konkurenciju, što u Rascu smatraju dobrim tržišnim signalom.

Top-poslodavac

Među pet najboljih u Europi
Privatna obiteljska tvrtka Rasco za proizvodnju komunalne opreme osnovana je prije 22 godine. Razvili su više od 40 proizvoda i među vodećih su pet tvrtki za održavanje prometnica u Europi. Rasco ostvaruje 80 posto prihoda izvozom u 26 država, ima podružnice u šest zemalja, a surađuje i s njemačkim Daimlerom. Rasco je nedavno uvršten među top-poslodavce u Hrvatskoj. Ima više od 190 zaposlenika, prošle su godine ostvarili više od 70 milijuna kuna prihoda i u poslove uložili 25 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close