Javna uprava povukla 1,6 milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 13. veljača 2012. u 22:00

Cilj projekta je unaprijediti upravne kapacitete Ministarstva uprave za provedbu Zakona o općem upravnom postupku

Javna uprava mora odražavati zadovoljstvo građana, poduzetnika i drugih pravnih subjekata na čije potrebe dosad nije odgovarala. Bitno je pojednostaviti proceduru javne uprave i informatizirati sustav, a uprava ne smije biti pasivna, već mora biti aktivna. Rečeno je to prošloga tjedna u Ministarstvu uprave na otvaranju projekta “Potpora provedbi Zakona o općem upravnom postupku”, ukupno vrijednoga 1,6 milijuna eura, financiranog iz programa Europske unije IPA 2008. Korisnik toga projekta započetog u studenom prošle godine je Ministarstvo uprave, a trajat će dvije godine. Europska unija ovaj projekt financira s namjerom jačanja kapaciteta javne uprave u Hrvatskoj.

Bolja komunikacija
Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave, kaže da je ovo prvi i najvažniji projekt koji je Ministarstvo uprave prihvatilo te da je Hrvatska uložila znatne napore u približavanju standardima Europske unije. Smatra da treba animirati institute koji su u Hrvatskoj davno uspostavljeni te da je navedeni projekt zapravo alat za javnu upravu da na svim razinama krene naprijed a da se ne odriče svoje tradicije. Slične ocjene iznosi i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Matija Derk, koji naglašava da su reforma javne uprave i jačanje njezinih administrativnih kapaciteta ključni za građane i korištenje europskih fondova. Namjera je ovoga projekta u sljedeće dvije godine unaprijediti upravne kapacitete Ministarstva uprave za provedbu ZUP-a, razviti i provesti program izobrazbe o ZUP-u te pripremiti i provesti kampanju za podizanje svijesti građana o prednostima novog ZUP-a kako bi se unaprijedila komunikacija s građanima i poslovnim subjektima. Luigi Barile, prvi savjetnik u Delegaciji EU u Hrvatskoj, navodi da Unija pridaje veliku važnost reformi javne uprave te da je učinkovito i transparentno djelovanje javne uprave bitan element za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Ključno je, napominje Barile, da javnom upravom budu zadovoljni građani i poduzetnici. Očekuje se da će povećanje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta za učinkovitu primjenu novog ZUP-a na svim razinama javne uprave dugoročno utjecati na razvijanje uprave prakse u Hrvatskoj i njezino integriranje u europski upravni prostor. Državni službenici koji postupaju u upravnim sporovima pritom bi trebali dodatno učvrstiti profesionalno djelovanje sukladno demokratskim vrijednostima i poštivanju vladavine prava.

Poticaj poslovnom okruženju
“Svrha ovoga projekta je jačanje transparentne i građanima dostupne uprave koja stvara bolje poslovno okruženje i olakšava život građanima te je osvješćivanje građana o ZUP-u jedna od komponenti ovoga projekta”, tvrdi Marko Kovačić, ravnatelj Zavoda za javnu upravu u Ministarstvu uprave. Voditelj projekta Peter Kolfertz ističe da je detektirano 4000 pravnih subjekata koji provode ZUP te kako je cilj ovim projektom osmisliti održivu mrežu javne uprave, što se planira učiniti osposobljavanjem i obrazovanjem 600 sudionika treninzima koji će se održavati diljem Hrvatske, primjerice u općinama te gradskim vijećnicama, govori Kolfertz.

Prednosti

Uprava usmjerena korisnicima
Cilj IPA projekta “Potpora provedbi Zakona o općem upravnom postupku” je poduprijeti Hrvatsku u jačanju pouzdane, otvorene i transparentne javne uprave usmjerene prema korisnicima i time pridonijeti postizanju boljega poslovnog okruženja i standarda građana.

Učinkovitost javnih usluga
Zahvaljujući ovome projektu unaprijedit će se učinkovitost javnih usluga u Hrvatskoj, što bi se trebalo provesti nizom radionica te kampanjom za informiranje građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close