Javna dražba za 19,98 posto dionica Luke Ploče 17. listopada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2014. u 14:10
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pojedinačni paketi dionica prodaju se po načelu “sve ili ništa”, navodi se u pozivu CERP-a.

Javna dražba za 84.547 dionica ili 19,98 posto dionica Luke Ploče koje su u vlasništvu države i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) održat će se 17. listopada putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, a početna cijena za taj paket dionica iznosi 48,36 milijuna kuna, objavio je danas Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

CERP je, naime, danas objavio poziv za javnu dražbu putem koje prodaje dionice Luke Ploče u vlasništvu države i HZMO-a, a koje će se prodavati u četiri paketa – tri paketa od po 21.137 dionica te jedan paket od 21.136 dionica, a početna cijena za svaki od paketa je oko 12,09 milijuna kuna. Korak za povećanje cijene svakog paketa je oko 30.225 kuna, a CERP zadržava pravo na korekciju početne cijene i korak povećanja cijene dionica.

Pojedinačni paketi dionica prodaju se po načelu "sve ili ništa", navodi se u pozivu CERP-a.

Vlasništvo nad ponuđenim dionicama mogu steći domaće i strane, pravne i fizičke osobe sukladno hrvatskim propisima, tako da ih na javnoj dražbi zastupa neki od članova Zagrebačke burze, prema vlastitom izboru.

Odabrani kupac bit će dužan u roku od najviše četiri radna dana od dana održavanja dražbe potpisati ugovor o prodaji i prijenosu dionica kojima, kao zakonski zastupnik, upravlja CERP, a u roku od dva radna dana od potpisivanja ugovora i uplatiti cijenu postignutu na javnoj dražbi na račun CERP-a.

Prilikom sklapanja ugovora, odabrani kupac trebat će priložiti potrebne podatke o identitetu, a u slučaju da je riječ o domaćoj pravnoj osobi dostaviti i izvornik ili ovjerenu presliku potvrde o plaćenim porezima i doprinosima koja ne smije biti starija od 30 dana od dana objave poziva.

Upravno vijeće CERP-a je početkom srpnja donijelo odluku o pokretanju postupka prodaje 84.547 ili 19,98 posto dionica koje država i HZMO imaju u Luci Ploče.

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, država u Luci Ploče ima 19,98 posto dionica, pri čemu CERP drži 11,12 posto dionica, a još 8,86 posto dionica ima HZMO.

Među deset najvećih dioničara Luke Ploče su i AZ obvezni mirovinski fond s 9,82 posto dionica, PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond ima 8,22 posto dionica, PBZ ima 5,22 posto dionica, AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond 4,99 posto, na skrbničkom računu kod Zagrebačke banke je 2,67 posto dionica, Mesna industrija Braća Pivac ima 2,53 posto, na skrbničkom računu kod Erste & Steeiermaerkische banke je 2,46 posto dionica, a na skrbničkom računu kod PBZ-a je još 2,29 posto dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close