Janaf udvostručio dobit, na 203 mil. kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 02. veljača 2016. u 22:01
Samo u 2015. investirali više od 360 milijuna kuna/B. Šćitar/Vl/PIXSELL

U četiri godine mandata Kovačević Janafu zaradio 494,4 mil. kn, a Uprava prije njegove 339,88 milijuna.

Dobit Janafa uzletjela je u 2015. pa je ostvarena dvostruko veća zarada od one iz 2014. od čak 203,4 milijuna kuna. Rezultat je to četverogodišnjeg rada Dragana Kovačevića, predsjednika Uprave, koji pokazuje koliko bi javne tvrtke mogle pridonjeti domaćem gospodarstvu

 Janaf je stabilna tvrtka koja upravlja naftovodima i kao takva ima stalne klijente i stalne ugovore. Tvrtka je uvijek poslovala s dobiti, ali ona se rijetko penjala iznad granice od 100 milijuna kuna u neto iznosu. Prihodi su se uglavnom kretali oko 450 milijuna kuna. Kovačević je napravio značajan iskorak i povećao prihode na 726,7 milijuna kuna. Stvoreno je tako 48 posto rasta prihoda, što pokazuje da se i u javnom sektoru može puno više i puno jače. 

Ulažu u podvodnu cijev 
"Rezultat koji smo ostvarili dokazuje da tvrtke ne treba dijeliti na državne i privatne, već na uspješne i neuspješne. Dokazali smo da se može kvalitetno, uspješno i nadasve profitabilno voditi kompanija iz državnog sektora",  Kovačevićev je komentar na rezultate ostvarene u 2015. U četiri godine Kovačevićeva mandata Janaf je zaradio 494,4 milijuna kuna, dok je Uprava prije njegove u razdoblju od 2008. do 2012. zaradila 339,88 milijuna kuna. Podsjetimo, tvrtka je lani završila petogodišnji ciklus ulaganja, tijekom kojeg je u proširenje i modernizaciju kapaciteta plasirana milijarda kuna.

Samo u 2015. godini tvrtka je imala investicije ukupne vrijednosti veće od 360 milijuna kuna. Potkraj prošle godine pak sklopljeni su novi ugovori o transportu nafte te skladištenju nafte i naftnih derivata za 2016. godinu čija je ukupna vrijednost oko 500 milijuna kuna. To upućuje na dobar rezultat i u tekućoj godini, u kojoj se nastavlja novi investiranja ciklus, u kojem vodeću ulogu ima projekt Naftovodi Janaf Adria, koji je na listi strateških projekata Europske unije. Bruto dobit tvrtke u 2015. iznosila je 255,1 milijun kuna, što je porast od 116 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Od ukupno ostvarenih poslovnih prihoda u 2015. godini 63,4 posto ostvareno je poslovanjem s inozemnim kupcima. 

Promjena šefe Uprave? 
"Visoka neto dobit plod je strateškog usmjeravanja kompanije. Kroz razvoj i izgradnju skladišnih kapaciteta i infrastrukture dobro smo pripremili teren i sad je došlo vrijeme da uberemo rezultat, a to je dvostruki rast neto dobiti",  zaključio je Kovačević. Unatoč povijesnom rezultatu, odluka o tome tko će voditi Janaf u iduće četiri godine u rukama je politike.

Komentari (1)
Pogledajte sve

200kn po dionici, toliko je i porasla, Đuro je za ovo raketa

New Report

Close