Janaf povećao prihod i dobit

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 10:38
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilježi rast ukupnih prihoda za 3 posto.

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilježi rast ukupnih prihoda za 3 posto te rast dobiti za 1,2 posto, pokazuje danas objavljeno nerevidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće.

U razdoblju od početka ove godine do kraja rujna Janaf je ostvario bruto dobit u iznosu 82,3 milijuna kuna te neto dobit od 65,9 milijuna kuna, što i kod bruto i kod neto iznos predstavlja povećanje od 1,2 posto prema dobiti iz istog razdoblja lani. U odnosu na plan, iskazana dobit na kraju rujna viša je za čak 35 posto.

Janaf je u tom razdoblju ostvario ukupne prihode od 339,5 milijuna kuna, odnosno 3 posto veće nego lani, pri čemu su prihodi od temeljne djelatnosti tvrtke, odnosno od transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, povećani za 4,4 posto, na 322 milijuna kuna.

Glavninu prihoda od temeljne djelatnosti, odnosno 68,2 posto, čine prihodi od transporta nafte, koji u prvih devet mjeseci ove godine iznose 219,7 milijuna kuna, a 87,2 posto tog iznos ostvareno je na inozemnim tržištima, ističu iz Janafa. U odnosu na prošlogodišnje devetomjesečno razdoblje, ti su prihodi porasli za 6,3 posto.

Istodobno su prihodi od skladištenja nafte, koji čine 22,1 posto ukupnih prihoda od temeljne djelatnosti, ostvareni u iznosu od 71,1 milijun kuna, dok su prihodi od skladištenja derivata (udio od 9,7 posto) na razini prošlogodišnjih i iznose 31,3 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Janafa pak za prvih devet mjeseci ove godine iznose 257,2 milijuna kuna i povećani su za 3,5 posto u odnosu na iskazane rashode u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali su, ističu iz tvrtke, i za 6,3 posto manji od planiranih rashoda.

Izvješće pokazuje i da je na dan 30. rujna vrijednost Janafovih fakturiranih ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosila 74 milijuna kuna, dok ukupno ugovoreni, a neizvršeni radovi i usluge 77 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close