Izvoz u Kinu povećan za 30 posto

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 22. ožujak 2012. u 22:00

Hrvati pozvali kineske gospodarstvenike na ulaganja u hrvatski turizam, elektrane, prometnu infrastrukturu te prerađivačku industriju

Iako je poslovna suradnja Hrvatske i Kine iz godine u godine sve veća, s obzirom na zanimanje obje strane ta je suradnja još na niskoj razini, zaključak je Sunčanice Skupnjak Kapić, direktorice za međunarodne odnose HGK-a, koja je u četvrtak govorila na Hrvatsko-kineskom forumu u Zagrebu.

“Kina je sedmi najveći partner Hrvatske u robnoj razmjeni. Ukupna robna razmjena je prošle godine iznosila 1,496 miljardi dolara, od čega je naš izvoz iznosio samo 49 milijuna dolara. No ipak i to je 30 posto više nego 2010. godine”, rekla je Skupnjak Kapić. Dodaje kako je porastao i broj dolazaka kineskih turista. Iako je Hrvatsku prošle godine posjetilo tek 22.459 Kineza, Skupnjak Kapić, navodi da je to 70 posto više nego 2010. godine. Darko Lorencin, pomoćnik ministra za konkurentnost i investicije, objasnio je nazočnim kineskim predstavnicima na forumu da trebaju ulagati u prerađivačku industriju jer se u Hrvatskoj investicija veća od osam milijuna eura potpuno oslobađa poreza na dobit sljedećih deset godina. Drugi pomoćnik Ministarstva gospodarstva, Alen Leverić, pozvao je pak Kineze da ulažu u hrvatske elektrane. Leverić je pritom spomenuo kako će sljedeće godine biti otvoren natječaj za modernizaciju termolektrane Rijeka u Urinju. Također naveo je kako će se dogodine otvoriti i natječaj za radove na termoelektrani Plomin C, na kojoj ove godine počinju radovi vrijedni osam milijuna eura. Osim pomoćnika Ministrastva gospodarstva, na forumu su sudjelovali i predstavnici 28 hrvatskih tvrtki, koji su također pokušali stranim investitorima iz Kine objasniti moguća područja za suradnju u Hrvatskoj. Među tvrtkama koje su rezervirale sastanke s kineskim predstavnicima nalaze se Stipić grupa, Gramat, Ingra, Luka Ploče, Luka Zadar i Luka Rijeka, ali i splitski Konstruktor-inženjering.

Komentirajte prvi

New Report

Close