Izvjestan povratak Slavka Ledića na čelo Konzuma

Autor: Jadranka Dozan , 02. lipanj 2017. u 07:45
Foto: Dominik Grgurić / Pixsell

Već danima se govori da su pregovori s kreditorima pri kraju, no ni jučer nije bilo potvrde dogovora.

Iako se već danima govori da su pregovori izvanredne uprave Agrokora o kreditu kojim bi se riješile preostale potrebe za dodatnom likvidnošću koncerna pri kraju, a za četvrtak je najavljivano da će se o tome očitovati i vjerovničko vijeće, iz kompanije još popodne nije bilo potvrde dogovora. Zasad, doduše, nema ni potvrde menadžerskih pretumbavalja u ključnim segmentima koncerna, ali se već neko vrijeme gotovo sigurnim drži, primjerice, da se na čelo Konzuma vraća Slavko Ledić, kojega je s te pozicije Ivica Todorić neočekivano smijenio samo pet dana prije aktiviranja lex Agrokora, postavljajući na njegovo mjesto dotadašnjeg čelnika zrenjaninskog Dijamanta Tea Vujčića. Kako bilo, o Ledićevu povratku počelo se govoriti znatno prije nego što je drugi čovjek Sberbanka, Maksim Poletaev, apelirao na jačanje tima za maloprodaju.

Što se pak tiče kredita, već danima se neslužbeno tvrdi da je namjera izvanredne uprave Agrokora (bila) da se ovom tranšom osigura približno 400 milijuna eura, tj. znatno više nego što nameću procijenjene potrebe za financiranje tekućeg poslovanja, na koje trenutno utječu (i) pojačane aktivnosti proizvodnje i opskrbe zbog priprema turističke sezone. Intencija je da se, povrh toga, osigura i nešto dodatnog novca za plaćanja određenog dijela dugova prema dobavljačima.

Dok se iz Agrokora čeka potvrda ishoda pregovora, Poletaev je poručio kako ta banka definitivno neće sudjelovati u novom financiranju Agrokora. Usput je još jednom izrazio negodovanje cijelom tom pričom jer uvjeti nisu pošteni. Posebno je apostrofirao činjenicu da se sad za iznos novog kreditiranja nudi opcija prednosti naplate svima, uključujući i špekulativne fondove koji su na tržištu kupovali obveznički dug za 30-35 posto vrijednosti.

Sličnih nezadovoljnika sigurno ima i među dobavljačima s problemom regresnih mjenica. Do ove srijede predviđeno je bilo iznalaženje bilateralnog rješenja. Navodno je većina to riješila kroz kredit s počekom od 15 mjeseci nakon čega se računa da će im dug podmiriti Agrokor, ali sigurno ima i drukčijih slučajeva.     

Komentirajte prvi

New Report

Close