Iznad Trogira niče najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

Autor: Ivica Profaca,VLM , 27. lipanj 2012. u 22:00

Oko 60 posto ulaganja otpada na domaće tvrtke koje sudjeluju u izradi dijelova, transportu, montaži i pružanju raznih usluga

Španjolska korporacija Acciona Energia preko svoje hrvatske tvrtke EHN u srijedu je u Jelinku, u trogirskom zaleđu, počela gradnju najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj, snage 30 megavata. Na svečanosti na lokaciji Blizna-Bristivica radove je otvorio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Kako se najavljuje, Acciona Energia će u Jelinak uložiti oko 45 milijuna eura. Već u pripremne radnje uložili su deset milijuna eura, a u probni rad bi trebala biti puštena krajem godine. Oko 60 posto ove investicije otpada na domaće tvrtke i industriju koje sudjeluje u proizvodnji djelova, izvođenju radova, transportu, montaži i pružanju drugih vrsta usluga. Primjerice, veliki posao izrade stupova turbina se u partnerstvu sa splitskim Tromontom izvodi u Brodosplitovom Brodogradilištu specijalnih objekata te dijelom u Tromontovom pogonu u Čaporicama kod Trilja. Taj posao dobijen je na međunarodnom natječaju kojeg je raspisala Acciona Windpower – dio španjolske korporacije – a vrijednost mu je oko 50 milijuna kuna. EHN je zbog bržeg priključka na elektroenergetski sustav s HEP-om dogovorio rekonstrukciju elektrenergetske mreže, te izgradnju priključne trafostanice 110 kV, i to o trošku investitora. Radove na Jelinku izvest će konzorcij četiriju tvrtki Energo Oprema, Innecto, Tromont i Adriacink Transport, a na projektu će raditi njihovih 200 radnika. “Dolazak ministra Vrdoljaka na gradilište smatramo podrškom, ne samo našoj tvrtki i grupaciji, nego svim ozbiljnim investitorima u obnovljive izvore energije. Za nas je vrlo važno da se ubrza procedura kako bi projekti koji su pri realizaciji dobili što prije potrebne papire, kazao je Mirko Tunjić, direktor EHN-a. U sklopu vjetroparka bit će dvadeset turbina od po 1,5 megavata koje će godišnje proizvoditi 81 milijun kilovatsati struje, što bi trebalo biti dovoljno za opskrbu tridesetak tisuća domaćinstava. Kako je nedavno izjavila Carmen Becerril, predsjednica Uprave Accione Energie, pripreme za gradnju elektrane na Jelinku trajale su punih deset godina, od čega su vrijeme od 2001. do 2007. potrošili na dobijanje dokumentacije zbog tada nepostojećih zakona i podzakonskih akata. EHN u Hrvatskoj razvija još tri vjetroparka na Boraji, Oporu i Čemernici, s ukupno 140 MW instalirane snage. Sva tri projekta ukupne vrijednosti oko 180 milijuna eura su u fazi dobijanja lokacijske dozvole, a njihov dovršetak planira se do 2015. Razvijaju se i projekti u Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Acciona Energia

Vodeća tvrtka za obnovljive izvore energije
Acciona Energia je s više od 30.000 zaposlenih vodeća svjetska tvrtka u području korištenja obnovljivih izvora energije, imaju čak 217 vjetroparkova u 12 zemalja svijeta. Lideri su i u području solarnih postrojenja, samo u Španjolskoj izgradili su ih osamnaest. Ukupna snaga njihovi elektrana prelazi osam tisuća MW. Sami dizajniraju i proizvode vjetroturbine snage 1,5 i 3 megawatta u tvornicama u više zemalja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije istina da je to najveća vjetrolektrana u Hrvatskoj, veća je ona kod Senja – Vrataruša snage 42 megavata.
Ozbiljan list kao poslovni dnevnik bi to trebao znati.

New Report

Close