Izgradili novu tvornicu za pet milijuna eura

Autor: Biserka Ranogajec , 09. listopad 2012. u 22:00
Ivan Marchiotti, predsjednik Uprave BioGnosta, u svoju je tvrtku prenio bogato iskustvo stečeno u Imunološkom zavodu/PXL

BioGnost, zagrebačka obiteljska tvrtka specijalizirana za proizvodnju medicinskih testova, širi se na tržište EU.

Supružnici Ivan Marchiotti, doktor imunolog i transfuziolog, te Mirjana Marchiotti-Ulip, magistra farmacije, izgradili su proljetos novu tvornicu za proizvodnju medicinskih proizvoda vrijednu pet milijuna eura. Njihova tvrtka BioGnost investirala je tri i pol milijuna eura u gradnju zgrade i opreme, a ostali troškovi su kupnja zemljišta te kamate koje će se morati platiti tijekom devet godina. Od sredine travnja pedesetak zaposlenih visokostručnih osoba radi u najsuvremenijim uvjetima u zagrebačkoj Dubravi. Danas BioGnost uglavnom radi za zdravstvo i ostvaruje posljednjih godina ukupan prihod od 26 milijuna kuna. U novoj tvornici BioGnost planira daljnji razvoj na istraživanju te će se uz sadašnji proizvodni program orijentirati na proizvode koje je jako teško dobavljati iz Kine i Indije. Riječ je o proizvodima koji su lagani i kabasti, moraju se transportirati brodom i imaju kratak rok trajanja. Mirjana Marchiotti navodi primjer mikrobioloških podloga čiji je najduži rok trajanja šest mjeseci. Dok se oni brodom dopreme, izgubi se vrijeme i na kraju je skuplji prijevoz od proizvoda. Kinezi imaju, kaže, jeftine proizvode jer jedni drugima međusobno konkuriraju i spuštaju cijene. 

Obitelj osigurala kapital

Iako je BioGnost osnovan još 1990., uspon ostvaruje od 1997. kad doktor Marchiotti počinje okupljati tim suradnika s kojima je nekoć radio u Imunološkom zavodu u Zagrebu. Prvi proizvod bio im je serum za određivanje krvnih grupa, a potom testovi za otkrivanje trudnoće, metabolita opojnih droga i infektivnih bolesti. Supruga Mirjana, koja je radila u Gradskim ljekarnama Zagreb, prisjeća se danas kako je podrška maloj privredi u razdoblju od osnivanja tvrtke do 1998. bila samo deklarativna. BioGnost nije mogao dobiti kredit ni od jedne banke kako bi se uredio iznajmljeni prostor na zagrebačkoj Savici u Centru male privrede iako su imali investicijsku studiju u kojoj su predvidjeli jako skroman razvoj. Novcem koji su posudili od članova uže obitelji supružnici Marchiotti uredili su poslovni prostor i već u prvoj godini premašili sve svoje planove. Marchiotima se konačno otvara prostor za osmišljavanje i razvoj inovativnih proizvoda prvotno iz programa imunohematologije, a potom i u drugim sferama biomedicine. Privatno je dr. Marchiotti strastveni zaljubljenik u trčanje i skijanje i slobodno vrijem provodi u prirodi. U intervjuima u medijima, koji često o njima vole pisati kao uspješnim poduzetnicima, Marchiotti voli povezivati strast prema sportu i poslu. "Moja je tvrtka kao osmerac s kormilom gdje sam ja kormilar koji usmjerava svoje zaposlenike.

Problemi postoje, ali doživljavam to kao izazov i uvijek ponavljam onu na muci se poznaju junaci, jer da je ovo lak posao, svi bi se time bavili", rekao je prvi čovjek BioGnosta. Za obiteljski biznis supružnici pripremaju već sada svoje dvije kćeri. Da se dobro kormilarilo pokazala su brojna priznanja ove nekad male tvrtke u usponu. To su nagrada za dobre poslovne rezultate Hrvatska kuna 2000. i 2002. godine te plaketa Hrvatske gospodarske komore za najuspješnije malo trgovačko društvo Zlatna kuna 2003. godine. U 2004. dobitnici su nagrade najbolji mali gospodarski subjekt Hrvatske koju im je dodijelilo tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na tradicionalnom, osmom nacionalnom savjetovanju. Iste godine BioGnost dobiva na Nacionalnoj izložbi inovacija ARCA 2004. zlatnu medalju za dijagnostičke proizvode. Ova inovativna metoda određivanja koncentracije hemoglobina povećala je sigurnost kvalitete kontrole krvi dobrovoljnih davatelja, a hrvatskim je bolnicama, ponajprije Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, omogućila brže, jednostavnije i jeftinije testiranje. Iste godine Ivan Marchiotti piše brošuru za liječnike školske medicine "Što bi liječnici trebali znati o testiranju na ilegalne droge".

Testovi za životinje

Iduće godine BioGnost dobiva novi standard kvalitete ISO 13485, a 2006. pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo proširuju listu i registriraju žigove HemoGnost i VitroGnost. Drugim riječima, BioGnost u ponudi ima više od dvije tisuće proizvoda vlastitih i stranih. Oko 170 proizvoda registrirano je pod zaštićenim imenom AbuGnost, CoproHemoGnost, DOA MultiGnost, GlukoGnost, GraviGnost, HemoGnost i drugi. Osim toga u sklopu novoosmišljenoga proizvodnog i prodajnog programa brzih veterinarskih testova, BioGnost je na tržište lansirao i CaniGnost testove za brzo otkrivanje bolesti pasa i FeliGnost testove za brzo otkrivanje bolesti mačaka. Osim toga na jednom imanju pokraj Kašine Marchiotti imaju vlastito stado ovaca kojima se vadi krv za krvne podloge za mikrobiološke pretrage. Imamo dobru suradnju u Kašini, govori Mirjana Marchiotti, za ovce se brine jedan agronom koji dobiva mlijeko i vunu, a BioGnost krv.

Slijedi širenje na SAD

Prodaje se i medicinski potrošni materijal kao što su mikroskopska stakla i parafini. Primjerice, BioGnost je prvi na hrvatsko tržište uveo testove na drogu, tvrdi Mirjana Marchiotti-Ulip. Testovi se pojedinačno mogu kupiti u ljekarnama i droga se lako otkrije iz urina. Osim LSD-a koji se mora dokazivati drugim metodama, testom BioGnosta se mogu otkriti sve droge, pa čak i "anđeoska prašina" koja se pojavila u Splitu. Mirjana Marchiotti navodi kako redovito odlaze na sve specijalizirane međunarodne sajmove Medicine i tehnike na kojima pronalaze poslovne partnere i nove ideje. Također imaju stranog partnera koji je zainteresiran da za njega izrađuju neke homeopatske pripravke s kojima se opskrbljuje američko tržište. Međutim, da bi uspjeli kao ugovorni proizvođač, moraju imati proizvodnu dozvolu koju su zatražili od FDA, Američke agencije za hranu i lijekove.    

Predstavljanja

Prvi put na sajmu u Düsseldorfu

BioGnost će iduće godine prvi put nastupiti kao izlagač na poznatome međunarodnom sajmu medicine i tehnike u Düsseldorfu, koji se svake godine održava krajem studenog. U 16 paviljona koji su potpuno popunjeni izlagačima se izlaže sve, od dijagnostike, lijekova, preko medicinske opreme, proteza do aparata za fizikalnu terapiju i sl. BioGnost će izlagati sve svoje proizvode na ovom sajmu koji se održati od 20. do 22. studenoga iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close