Ivica Todorić: Postigli smo sve glavne strateške ciljeve, Agrokorova obitelj izrasta u najveću poslovnu zajednicu

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2016. u 11:23
Foto: Robert Anić / Pixsell

Četvrto u nizu Izvješće o održivosti Agrokora donosi novosti o postignutim rezultatima svih kompanija Koncerna u razdoblju dvije protekle godine.

Agrokor je objavio novo Izvješće o održivosti za razdoblje 2014. i 2015. godine. Četvrto u nizu Izvješće o održivosti Agrokora donosi novosti o postignutim rezultatima svih kompanija Koncerna u razdoblju dvije protekle godine. Ovo izvješće pripremljeno je prema verziji G4 smjernica za izvještavanje o održivosti Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI ), a sukladno Agrokorovoj odluci o kontinuiranom praćenju učinka aktivnosti na okoliš i društvo.  Agrokor koncern je upravo zbog svoje veličine i razlilčitih poslovnih funkcija koje uključuju maloprodaju, proizvodnju hrane, poljoprivredu i druge, poslovna grupacija u Hrvatskoj koja objavljuje najsloženije izvješće o održivosti.

„Zadovoljan sam što smo postigli sve glavne strateške ciljeve te što Agrokorova obitelj izrasta u najveću poslovnu zajednicu u zemljama u kojima djeluje, utjecajnu i na širem regionalnom i europskom planu. Nju ne čine samo zaposlenici koji sudjeluju u stvaranju pozitivnih poslovnih rezultata nego joj pripadaju i svi naši poslovni partneri, dobavljači i proizvođači, a ponajprije potrošači i kupci naših proizvoda i usluga. Naša društvena odgovornost i nadalje se očituje u načinu na koji obavljamo svoje svakidašnje poslove. Vjerujem da ovakvim izvještavanjem očitujemo svoju posvećenost ostvarivanju dugoročno održivog poslovanja te da iznošenjem detalja o svojim poslovnim odlukama i odabirima utječemo i na okolinu u kojoj kao lider sigurno dajemo tempo i smjer poslovnom razvoju. Članstvo u poslovnim udruženjima koja apostrofiraju održivost kao jednu od ključnih odrednica svojeg poslovanja i nas obvezuje na stalna unapređivanja i poboljšanja u svim područjima djelovanja. „ izjavio je Ivica Todorić, Predsjednik Agrokor koncerna povodom objave novog Izvješća o održivosti.

Ekonomski pokazatelji, pokazatelji o radnim odnosima, zaposlenima, ljudskim pravima, zajednici i odgovornosti za proizvod prikazani su u četvrtom Izvješću o održivosti kao konsolidirani podaci za cijelu grupu, kao i kod prethodnih izvješća. Okolišni podaci i ovaj put su prikazani posebno za svaku kompaniju unutar grupe srodnih kompanija kako bi prezentirani podaci omogućili relevantne usporedbe unutar sektora i praćenje njihova kretanja tijekom vremena.

„Prijelaz na izvještavanje prema zahtjevima G4 GRI smjernica omogućio je našim kompanijama da slobodnije definiraju materijalne aspekte o kojima smo izvijestili (u odnosu na prethodne verzije Smjernica), a taj je proces unaprijedio sam pristup izvještavanju, od redovnog prikupljanja podataka i njihove analize do sada prisutnog promišljanja o najznačajnijim aspektima poslovanja svake od kompanija, o opsegu njezina utjecaja i prilagodbi planova za naredno razdoblje u sferama koje su se istaknule kao najznačajnije. To će imati bitan utjecaj kako na naše poslovanje u narednom razdoblju, tako i na način izvještavanja o postignutim učincima.“, izjavila je Marta Bogdanić, izvršna direktorica Investicija Agrokor koncerna koja je i odgovorna za sastavljanje novog Izvješća o održivosti.

Društvena odgovornost kompanija Agrokor koncerna neizostavan je dio svakodnevnog poslovanja što pokazuju i brojne investicije u obnovljive izvore energije, energetski učinkovite tehnologije i transportne sustave kao i investicije u lokalnu zajednicu te u edukaciju zaposlenika, a poseban fokus je stavljen i na istraživanje i razvoj. Uz brojne nagrade i certifikate za kvalitetu proizvoda, dvadest i jedna Agrokorova kompanija u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji ima najpoznatiji svjetski certifikat zaštite okoliša ISO 14001:2004. Zvijezda, Jamnica i Pik Vrbovec prve su kompanije Agrokor koncerna koje su certificirane normom energetske učinkovitosti ISO 50001:2011.

„Izvješće o održivosti Agrokora za 2014. i 2015. godinu primjenjuje sva načela izvještavanja, a sadržaj je usklađen s GRI G4 smjernicama za izvještavanje. Pozitivno je što svako novo izvješće pridonese unaprjeđenju nekog procesa tako da nudi poboljšanja u prikazu i primjeni prakse društveno odgovornog poslovanja,“  ocijenila je Mirjana Matešić, iz komisije UV-a HR PSOR-a.

Agrokor je potpisnik Svjetskog sporazuma Ujedinjenih naroda od 2007. godine. Orijentiranost na podržavanje temeljnih društvenih vrijednosti koje Svjetski sporazum promiče, Agrokor pokazuje i izvještavanjem o aktivnostima u izvješćima o održivosti koja se objavljuju dvogodišnje, kao i godišnjim izvješćem o provedbi načela UN Global Compacta u alternativnim godinama. Novo dvogodišnje Izvješće o održivosti detaljno opisuje aktivnosti Agrokora u sva četiri područja Sporazuma; ljudska i radna prava, okoliš i borba protiv korupcije. Agrokor kao član brojnih poslovnih i strukovnih udruženja te kao član UN Global Compacta, ovakvim načinom izvještavanja pokazuje kako je dugoročno održivo poslovanje jedan od ključnih prioriteta za dalji razvoj. Također, izvješće dodatno potvrđuje transparentnost poslovanja i naglašava korporativne vrijednosti i planove za budućnost Agrokor koncerna.

Komentari (20)
Pogledajte sve

Sjebase nam drzavu

Ćale moj hvala ti na svemu sto radis za nasu obitelj. Tvoj izgubljeni sin.

Prema informacijama koje su prije desetak dana procurile iz koncerna “Agrokor”, Ivica Todorić izgubio je najprofitabilniji segment svojeg poslovnog carstva – punionice vode: Jamnicu iz pokupske Pisarovine i Janu iz Svete Jane u blizini Jastrebarskog. Ako tu informaciju i službeno potvrdi “Agrokor”, slažu se mnogi analitičari, riječ je onda o sigurnoj naznaci raspada Todorićevog poslovnog imperija.

Ista stvar s INA-om. INA više nije hrvatska tvrtka. U najboljem slučaju je multinacionalna tvrtka. A neki su prodajom upravljačkih prava nad INA-om, za novac u vlastiti džep, INA-u zauvijek predali iz hrvatskih ruku, no to mnogi nažalost ne žele shvatiti, jer istina boli a ako boli, nas nema. Uzalud nam glavno sjedište u INA-i ako tvrtka više nije čvrsto u ruci. Tu je se dogodila malo žešća izaja hrvatskih javnih interesa nauštrb privatnih interesa nekih velikih “domoljuba”.

New Report

Close