Ivančica u 2007. godini izvezla cipele za milijun i pol eura

Autor: Biserka Ranogajec , 13. prosinac 2007. u 06:30

Početkom 2008. iz Ivanca u izvoz kreću prve probne količine robe za Italiju, Njemačku i Mađarsku

Tvornica obuće Ivančica d.d. iz Ivanca početkom iduće godine plasira u Italiju, Njemačku i Mađarsku prve probne količine obuće, koje su u rujnu dogovorene na jednom od najvećih svjetskih sajmova obuće, MICAM u Milanu. Siniša Zver, direktor prodaje u Ivančici, kaže: “Naša najstojanja razvoja ino-tržišta očituju se i u nastupima na svjetskim modnim sajmovima gdje na vlastitim izložbenim prostorima prezentiramo obuću, i to dva puta godišnje u Milanu (Micam), isto toliko u Moskvi na Mosshoes sajmu gdje sudjelujemo s distributerom, te jednom na godinu u Engleskoj, na Birmingham Moda Footwear.” Zver, dapače, tvrdi kako su na tim sajmovima jedini hrvatski proizvođači obuće koji nastupaju samostalno, za razliku od ostalih domaćih proizvođača koji izlažu putem distributera. U Hrvatskoj je inače registrirano čak 76 poslovnih subjekata koji se bave proizvodnjom obuće, međutim, većina nema zaposlenih, dvadesetak zapošljava više od stotinu ljudi, a desetak pripada kategoriji srednjih poduzeća. Ivanečki proizvođač obuće je po broju zaposlenih na prvom, a po ukupnom prihodu na drugom mjestu. Ivančica kao dioničko društvo u vlasništvu zaposlenih zapošljava 705 radnika u Ivancu, dok ih je 66 u vlastitom pogonu Kozarac kod Prijedora otvorenom prije nekoliko mjeseci. Iako rade prilično lohn poslova, oko pet milijuna eura na godinu, uspjeli su se nametnuti, i to na najizbrljivijim tržištima s vlastitim robnim markama obuće za djecu i mlade. Vrijednost tog izvoza prilično raste i u 2005. dosegao je 665 tisuća eura, u prošloj godini bio je 951 tisuću, a ove čak milijun i 475.000 eura. Ivančica je u 2005. godini zabilježila ukupni prihod od 9,5 milijuna eura, lani 9,7, a ove godine očekuje se više od deset milijuna eura. U 2007. godini Ivančica d.d. je s vlastitim proizvodom Froddo dječje cipele i Boogaloo cipele za mlade prisutna na niz inozemnih tržišta, Rusiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, BiH, Sloveniji i Makedoniji, što rezultira i spomenutim izvozom blizu 1,500.000 eura.

U Ivancu također podsjećaju kako su upravo oni još najveći izvoznik obuće na rusko tržište gdje su, prema vlastitoj izvoznoj dokumentaciji, u 2006. godini izvezli dječje obuće (vlastite robne marke Froddo) u iznosu od 126.161 euro, dok je ove godine na to tržište izvezeno cipela za 270.878 eura. Njihove cipele prodaju se u svijetu na više od stotinu mjesta, a u Hrvatskoj imaju sedam vlastitih prodavaonica. Rade, kaže Siniša Zver, na strategiji razvoja vlastite trgovačke mreže i željeli bi otvoriti prodavaonice u velikim trgovačkim centrima. Iz tog razloga će pregovarati i s vlasnicima budućeg centra koji će se graditi iduće godine u zagorskom gradiću Sveti Križ Začretje. Riječ je o prvom outlet centru u kojem bi se prodavali poznati svjetski brendovi odjeće i obuće. Jer nakon faze u kojoj su se potrošači navikli na velike trgovačke centre koji se najčešće nalaze na rubnim područjima većih gradova, outlet centri uz autoceste kraj većih gradova širem krugu kupaca omogućuju nabavu poznatih svjetskih robnih marki po povoljnijim cijenama. Outlet je specijalizirani trgovački centar u kojem se u prodaji s popustom nalaze proizvodi određene robne marke nabavljeni izravno iz tvornice. Prvi outlet centri nastali su u SAD-u iz tradicionalnoga tvorničkog outleta, trgovine smještene pokraj tvornice. Nakon toga proširili su se u Europu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, a u Hrvatskoj gradit će se iduće godine dva u okolici Zagreba, uza Sveti Križ Začretje i u Svetoj Heleni. U Začretju će austrijska Dayland grupa graditi Roses Fashion Outlet za 50 milijuna eura i već su navodno poznati svjetski proizvođači zakupili velik dio prostora putem zagrebačke tvrtke Spiller Farmer koju su osnovali 2003. austrijski i britanski investitori.

Od 76 proizvođača 20 s više od 100 ljudi

U Hrvatskoj je, prema podatcima Centra za poslovne informacije HGK, 76 proizvođača obuće, ali većina je bez zaposlenih, dvadesetak ima više od 100 zaposlenih, a desetak pripada kategoriji srednjih poduzeća. Prema ukupnom prihodu, na prvom mjestu je tvrtka Calzaturificio Elisa d.o.o. iz Vodnjana u kojoj je 141 zaposleni, dok je na drugom mjestu Ivančica s najvećim brojem ljudi (771). Inkop obuća d.o.o. iz Poznanovca na trećem je mjestu (321 zaposleni), slijede Sloga iz Koprivnice (541), Viko iz Varaždina (85), Jelen iz Čakovca (370), Borovo-Kožna obuća iz Vukovara (220), Šimecki iz Zagreba (3), Bambi iz Jalkovca (151), Haix obuća iz Čakovca (104), Meiso iz Goričana (582), B.M.V. iz Varaždina (284), Mr. Joseph iz Duge Rese (89), Midal iz Varaždina (295) itd.




Komentirajte prvi

New Report

Close