Italija želi uvoziti struju iz Hrvatske

Autor: Silvije Tomašević , 18. ožujak 2010. u 22:00

Italija je spremna ulagati u energetska postrojenja u Hrvatskoj, a zanima je i suradnja na proširenju nuklearne elektrane Krško

Zemlje Europske unije ispunit će jedan od svojih ciljeva u borbi protiv promjena klime tako što će do 2020. povećati udio obnovljivih izvora u europskoj energetskoj mreži na 20 posto. Prema izvješću Europske komisije 27 zemalja će za 0,3 posto premašiti zadanu vrijednost, zahvaljujući onima koje će znatno prebaciti 20 posto, a takvih je čak 10.

No Belgija, Danska, Italija, Luksemburg i Malta neće dostići zadanu kvotu. Kako je u Bruxellesu najavila, Italija će uvoziti energiju iz drugih zemalja, pa i iz Hrvatske, kako bi dostigla zadasnu kvotu. Italija će do 2020. godine čistom energijom pokrivati 17% potreba. Naime, ako neka zemlja ne može dostići kvotu povećanjem prozvodnje energije iz obnovljivih izvora na svome prostoru, onda potrebnu količinu energije može uvesti iz druge zemlje članice EU ili zemlje nečlanice EU-a. Italija je najavila spremnost ulaganja u energetska postrojenja u Hrvatskoj. Jedna od mogućnosti je sudjelovanje u proširenju NE u Krškom. “Italija želi sudjelovati u pregovorima sa Slovenijom i Hrvatskom za udvostručenje snage nuklearke u Krškom, ali do sada nismo dobili nikakvi znak iz Ljubljane”, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. O energetskoj suradnji bilo je riječi tijekom sastanka hrvatske premijerke Jadranke Kosor i talijanskog premijera Silvija Berlusconija 8. veljače u Lesmu pokraj Milana. “Razmatrali smo načine proširenja ekonomske suradnje između dvije zemlje, a posebno na energetskom planu”, izjavio je tada Berlusconi.

Osim iz Hrvatske, Italija bi struju uvozila i iz Albanije, koja je najavila i mogućnost gradnje nuklearke na njezinu prostoru te Srbije i Tunisa. S Crnom Gorom je prije mjesec dana potpisan sporazum o postavljanju podmorskog električnog kabela. Kabel od 1000 MW bit će postavljen između crnogorske luke Bar i talijanske luke Pescara, a njime bi se od 2016. trebalo u Italiju uvoziti oko šest Twh struje godišnje. Radovi su povjereni crnogorskoj tvrtki Prenos i talijanskoj tvrtki Terna, te će koštati 720 milijuna eura. Talijanski premijer Silvio Berlusconi i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović potpisali su, u veljači, sporazum o zajedničkom energetskom projektu. Italija kupuje 43% crnogorske elektroenergetske tvrtke EPCG. Predviđeno je da će Italija, zajedno sa Crnom Gorom i BiH, graditi novu hidroelektranu na Drini, a dogovorena je i gradnja elektrane na čisti ugljen snage 800 MW u Crnoj Gori. Predviđeno je postavljanje još jednom podmorskog kabla između Italije i Albanije.Italija je, dakle, spremna ulagati u izgradnju elektrana u drugim zemljama.S Hrvatskom je 1. srpnja 2009. u Rimu sklopljen ugovor o energiji, međutim osim ugovora o postavljanju platformi u Jadranu za iskorištavanje plina nekih novih ugovora o izgradnji elektrana nema.

Obnovljivi izvori

Europska direktiva
Na osnovu analize udruga EWEA (European Wind Energy Association), a na temelju izvješća 27 članica EU, može se zaključiti kako će njih 22 dostići europsku direktivu 20-20-20 o obnovljivoj energiji do 2020.

Prebačaj ciljeva
EWEA naglašava kako među 22 države koje će dostići ciljeve europskog dekreta ima čak osam koji će imati mnogo bolje rezultate od traženih.

Španjolci rekorderi
Španjolska će čak 22,7% potrebne energije pokrivati iz čistih izvora, a među zemljama koje će biti bolje od zadanih kriterija su: Estonia, Grčka, Irska, Poljska, Slovačka i Švedska.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Italija je jedina zemlja iz skupine G-8 koja nema vlastiru nuklearnu centralu i kojoj je dapače unutrašnjim propisima (referendum iz 1987.godine) bilo zabranjeno graditi takova postrojenja.Talijanski ENEL momentalno je u pripremnim fazama gradnja nuklearnih centrala u Albaniji i Rumunjskoj u kojim će centrlama Italija kroz pravo na uvoz el.energije participirati u vlasništvu, a nakon što su novim društvenim koncenzusom izmjenili zakone, Italija kreće u suradnji s Francuskom u izgradnju čitave serije nuklearki, za koji projekt ima navodno već osigurani iznos od 70 milijardi eura.Očito potreba za razvojem i energijom ne priznaje državne niti racionalne granice.

New Report

Close